Φλεβίτιδα – Φλεβική Ανεπάρκεια. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

 


«Πώς να θεραπεύσω τη φλεβίτιδα;» αναρωτιούνται όσοι ενοχλούνται από τα αισθητικά προβλήματα που προκαλεί στα πόδια τους η φλεβική νόσος, αλλά και όσοι ενοχλούνται από τα συμπτώματα των κιρσών τους.

Στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής. (1998) του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. ο ορισμός της Φλεβίτιδας είναι ο εξής:

φλεβίτιδα η : (ιατρ.) φλεγμονή των τοιχωμάτων των φλεβών, που προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.     [λόγ. < γαλλ. phlébite < αρχ. φλεβ- (δες φλέβα) -ite = -ίτις > -ίτιδα]

Μερικοί ασθενείς αγνοούν το γεγονός ότι οι κιρσοί είναι πρόβλημα στη φλεβική κυκλοφορία, γιατί πιθανόν να μην νιώθουν ενοχλήσεις ή δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση.

Σε άλλους ασθενείς μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η φλεβική νόσος εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο.

Σε κάθε περίπτωση, οι κιρσοί αποτελούν το δεύτερο στάδιο φλεβικής νόσου των κάτω άκρων και εμφανίζονται σε περισσότερο από το 30% του πληθυσμού. (οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο στάδιο)

Στη συνηθισμένη τους μορφή δεν αποτελούν επικίνδυνη πάθηση, αλλά προκαλούν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, που συνήθως κινητοποιεί τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία.

Οι κιρσοί όμως δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Τα δύσκολα έρχονται όταν αμελούμε να τους θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια και αφήνουμε τα χρόνια να περνάν. Τότε οι κιρσοί επιδεινώνονται και μπορεί να δημιουργήσουν πρήξιμο στον αστράγαλο, αλλοιώσεις στη ποιότητα και στο χρώμα του δέρματος του ποδιού χαμηλά, θρομβώσεις ή τέλος άτονο φλεβικό έλκος.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και Φλεβίτιδα. Πρόκειται για κατάσταση που εμφανίζεται σε περισσότερο από το 10% του πληθυσμού.

Τι είναι η Φλεβίτιδα και τι η Φλεβική Ανεπάρκεια;

Ο όρος «Φλεβίτιδα» στις μέρες μας, θεωρείται αδόκιμος και γι αυτό τείνει να εγκαταλειφθεί η χρήση του και να αντικατασταθεί από τον όρο «(Χρόνια) Φλεβική Ανεπάρκεια».

Τον όρο Φλεβίτιδα τον χρησιμοποιούσαν οι «παλιοί» για να περιγράψουν την ύπαρξη μεγάλων, παραμελημένων κιρσών, που έχουν δημιουργήσει αρκετά “σημάδια” στα πόδια. Ουσιαστικά πρόκειται για παραμελημένους κιρσούς που έχουν δημιουργήσει προβλήματα προχωρημένης φλεβικής νόσου με επιφανειακές φλεγμονές και θρομβώσεις.

Άλλες φορές, ο όρος “Φλεβίτιδα” εξέφραζε την εμφάνιση μεγάλων κιρσών, χωρίς την ύπαρξη άλλων αλλοιώσεων. Και βέβαια ορισμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν τον όρο Φλεβίτιδα για κάθε φλεβικό πρόβλημα που εμφανίζεται στα πόδια τους, όπως οι ευρυαγγείες.

Ο ιατρικός ορισμός της Χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας ή Φλεβίτιδας” είναι η χρόνια διαταραχή στην επιστροφή του φλεβικού αίματος των κάτω άκρων προς την καρδιά, που έχει αρχίσει να δημιουργεί οιδήματα και τροφικές αλλοιώσεις στα πόδια.

Οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες και καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τον όρο χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που είναι παγκόσμια αποδεκτός, μοντέρνος, κατανοητός και επιστημονικά ακριβέστατος.

Η ύπαρξη κιρσών στα πόδια μας, δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουμε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Κιρσοί είναι οι φλέβες του ποδιού όπου έχουν χαλάσει οι βαλβίδες και έχουν διασταλεί.

Στους απλούς κιρσούς η φλεβική κυκλοφορία του ποδιού παραμένει συνολικά επαρκής γιατί συνεχίζει να γίνεται φυσιολογικά με τις υπόλοιπες υγιείς φλέβες του ποδιού μας. Έτσι λοιπόν για αρκετά χρόνια δεν δημιουργούνται επιπτώσεις στο σώμα μας.

Όταν όμως οι κιρσοί μεγαλώσουν, όλο και περισσότερο αίμα λιμνάζει στα πόδια και οι υπόλοιπες υγιείς φλέβες δεν επαρκούν πλέον για την φυσιολογική κυκλοφορία. Τότε η φλεβική κυκλοφορία του ποδιού μας διαταράσσεται, εμφανίζεται μόνιμο πρήξιμο στο πόδι και αρχίζει η Φλεβική Ανεπάρκεια.

Όταν το αίμα του ασθενούς στα πόδια λιμνάζει , τότε δημιουργεί στις πιο χαμηλές περιοχές κοντά στους ασταγάλους οιδήματα, αλλοιώσεις στο χρώμα, στην υφή του δέρματος και του λίπους και άτονα φλεβικά έλκη.

Η φλεβική ανεπάρκεια υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και προκαλεί μόνιμα αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα των ποδιών.

Μπορεί ωστόσο να προληφθεί, αν ο ασθενής κινητοποιηθεί και αναζητήσει έγκαιρα θεραπεία για τους κιρσούς του.

Οι σύγχρονες θεραπείες για τους κιρσούς

Η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται με σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται μέσα στον αυλό της φλέβας και προσφέρουν λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Το κλασικό επίπονο χειρουργείο των κιρσών είναι πια παρελθόν.

Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία με Αφρό

Με τη Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία Αφρού αντιμετωπίζονται όλα τα είδη κιρσών και τα μικρά αντιαισθητικά φλεβίδια, προσφέροντας ολοκληρωμένο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Είναι για τον ασθενή η πιο απλή από τις σύγχρονες θεραπείες κιρσών των κάτω άκρων. Πρόκειται όμως για πολύ εξειδικευμένη φλεβολογική τεχνική και απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και εμπειρία εκ μέρους του ιατρού.

Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο με ασφάλεια, ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στην εργασία του, χωρίς περιορισμούς στην καθημερινότητα, χωρίς επιδέσμους και χωρίς ελαστικές κάλτσες. (Στα ιατρεία ValsamisVeιns δεν χρησιμοποιούμε ελαστικές κάλτσες για τις θεραπείες αυτές)

Απαιτούνται μερικές επισκέψεις ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό, κατευθύνονται με μεγάλη ακρίβεια με την βοήθεια υπερήχων και εισάγονται στον αυλό των κεντρικών παθολογικών φλεβών ειδικές ουσίες σε μορφή αφρού. Οι ουσίες αυτές προκαλούν την συρρίκνωση των παθολογικών φλεβών τις οποίες μετά ο οργανισμός τις απορροφάει.

Με την μέθοδο αυτή θεραπεύουμε όλες τις χαλασμένες φλέβες του ποδιού μας χωρίς τομές.

Πρώτα τις κεντρικές που δεν φαίνονται αλλά δημιουργούν το πρόβλημα, και μετά τους κιρσούς που βλέπουμε στα πόδια μας.

Laser για Κιρσούς ή RF

Η θεραπεία των κιρσών με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες RF είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας των κεντρικών φλεβών που τροφοδοτούν τους κιρσούς. Αποκαθιστά τη φλεβική κυκλοφορία. Είναι πιο επεμβατική από τις ενέσεις, εκτελείται συνήθως σε κλινική και απαιτεί ειδική αντισηψία και εκτεταμένη τοπική αναισθησία.

Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά την επέμβαση, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Με το Laser για κιρσούς, εισάγουμε μέσα στον αυλό της παθολογικής κεντρικής φλέβας μια οπτική ίνα λέιζερ ή μια ίνα ραδιοσυχνοτήτων και χορηγούμε θερμική ενέργεια που καυτηριάζει σε όλο της το μήκος τη κεντρική φλέβα, η οποία δημιουργεί τους κιρσούς. Όλη η διαδικασία ελέγχεται από ειδικούς υπερήχους για απόλυτη ακρίβεια.

Η κεντρική φλέβα συρρικνώνεται και απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό.

Οι κιρσοί που βλέπαμε στα πόδια μας και προέρχονταν από την κεντρική φλέβα, αν μεν είναι μικροί, μικραίνουν κι άλλο και πιθανον να εξαφανιστούν με τον καιρό.

Αν οι κιρσοί είναι μέτριοι ή μεγάλοι, θα βελτιωθούν, αλλά δεν θα εξαφανιστούν. Στην περίπτωση αυτή είτε αφαιρούνται με μικροφλεβεκτομές και επιπλέον τοπική αναισθησία την ώρα της διαδικασίας του Laser, είτε αντιμετωπίζονται μετά απο μερικούς μήνες σε δεύτερο χρόνο με σκληροθεραπεία στο ιατρείο του ιατρού.

Θεραπεία με Ενδοφλεβική Κόλλα

Αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπεία για τους κιρσούς.  Χρησιμοποιείται κυανοακρυλική Ενδοφλεβική Κόλλα για να σφραγίστουν και εδώ μόνο οι παθολογικές κεντρικές φλέβες.

Με τη συνδρομή των υπερήχων και με τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα, εισάγονται στη κεντρική φλέβα μικροποσότητες της ειδικής κόλλας.

Η παθολογική φλέβα κλείνει σε λίγα δευτερόλεπτα και μετά από καιρό απορροφάται από τον οργανισμό.

Με την μέθοδο αυτή, δεν απαιτείται τοπική αναισθησία, εκτός αν χρειαστεί να κάνουμε και μικροφλεβεκτομές μερικών κιρσών για ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία είναι δοκιμασμένη και θεωρείται ασφαλής.

Τι να θυμάστε:

  • Φλεβίτιδα και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ισοδύναμοι όροι και δηλώνουν ύπαρξη κιρσών που ήδη προκαλούν στα πόδια επιπλοκές.
  • Οι κιρσοί δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Εφόσον δεν θεραπευθούν εγκαίρως, εξελίσσονται και επιδεινώνονται και δυνατόν να μας οδηγήσουν σε Φλεβική Ανεπάρκεια ή Φλεβίτιδα.
  • Η θεραπεία των κιρσών γίνεται πλέον με σύγχρονες μεθόδους και είναι απλούστερη απ’ ότι φανταζόμαστε.
  • Για να ελέγξτε και να θεραπεύσετε το φλεβικό σας πρόβλημα κλείστε το ραντεβού σας με τον ιατρό Μάριο Βαλσάμη.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.