Μήπως κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει συμπτώματα κιρσών;

Οι κιρσοί αποτελούν ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στα πόδια, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με την πάροδο του χρόνου, τα τοιχώματά των φλεβών και οι βαλβίδες τους όπου βοηθούν το αίμα να ρέει προς την καρδιά, αποδυναμώνονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φλέβες παύουν να λειτουργούν σωστά, το αίμα παλινδρομεί προς τα κάτω, λιμνάζει, οι φλέβες διαστέλλονται, γίνονται ελικοειδείς, προεξέχουν κάτω από το δέρμα και γίνονται κιρσοί.

Επειδή η φλεβική νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία ή να οδηγήσει και σε σοβαρότερες επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, η έγκαιρη αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη.

Αναγνωρίζοντας τα πρώτα συμπτώματα

Όταν πρωτοεμφανίζονται οι κιρσοί στα πόδια μας, είναι συνήθως μικροί σε μέγεθος και λίγοι σε αριθμό. Πολλοί ασθενείς δεν τους έχουν ακόμα αντιληφθεί, ή δεν τους δίνουν σημασία. Με τα χρόνια όμως πιθανόν θα χειροτερέψουν και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • Βαριά και κουρασμένα πόδια.
  • Πόνος, ιδίως στις γάμπες.
  • Κάψιμο, φαγούρα και πρήξιμο στα πόδια.
  • Νυκτερινές κράμπες και ανήσυχα πόδια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται προς το τέλος της ημέρας, στην ορθοστασία και στο ζεστό περιβάλλον.

Η σημασία της αναζήτησης ιατρικής θεραπείας

Με το πέρασμα του χρόνου και την προχωρημένη ηλικία οι μη θεραπευμένοι κιρσοί μπορεί να οδηγήσουν σε Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και σοβαρές επιπλοκές όπως, πρήξιμο, δερματικές αλλλοιώσεις, θρομβώσεις, ακόμα και πληγές χαμηλά στα πόδια.

Όποια μορφή χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας κι αν εμφανιστεί, είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει την ποιότητα της ζωής των αγαπημένων μας προσώπων και πιθανόν να σημαδέψει τα πόδια τους για πάντα.

Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια πριν εμφανιστούν οι επιπλοκές. Κλείνουμε λοιπόν ραντεβού με το φλεβολόγο αμέσως μόλις παρατηρήσουμε τους πρώτους κιρσούς.

Πρόληψη και διαχείριση

Είναι αδύνατον να εμποδίσουμε πλήρως τη δημιουργία φλεβικών προβλημάτων, αλλά δραστηριότητες που ενισχύουν την κυκλοφορία μπορούν να βοηθήσουν. Η διατήρηση μιας σωματικά ενεργής ζωής μέσω της άσκησης είναι απαραίτητη, για όλες τις ηλικίες. Είναι σημαντικό να βοηθάμε τα ηλικιωμένα άτομα να αποφεύγουν την πολύωρη καθιστική ζωή και να συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους ήπιες σωματικές δραστηριότητες που ενισχύουν την φλεβική κυκλοφορία και επιβαδύνουν την εξέλιξη των κιρσών.

Ακόμη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σε ότι αφορά την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Είναι σημαντικό λοιπόν, τα μέλη της οικογένειας ή γενικότερα όσοι φροντίζουν τους ηλικιωμένους να ελέγχουν τα πόδια για σημάδια φλεβικής νόσου και να βοηθούν τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν άμεσα ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Τι μπορεί να εμποδίζει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια;

Διάφοροι λόγοι μπορεί να παίζουν ρόλο στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι συμπτώματα όπως πόνος, δυσφορία και πρήξιμο μπορεί να προκαλούνται από μια κατάσταση η οποία είναι θεραπεύσιμη και σχετίζεται με τις φλέβες τους.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν αρχίσει να αποκτούν προβλήματα ή δυσκολίες με την κινητικότητά τους και απλά να μη θέλουν να ζητήσουν βοήθεια για να μην επιβαρύνουν τους οικείους τους .

Επίσης κάποιοι άλλοι μπορεί να μην έχουν τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται ή την οικογένεια για να τους υποστηρίξει να αναζητήσουν έναν ιατρικό έλεγχο.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει συμπτώματα φλεβικής νόσου, βοηθήστε το να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες διαθέσιμες θεραπείες;

Στις μέρες μας υπάρχει μια σειρά από σύγχρονες θεραπείες για την αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου, ενώ οι περισσότερες δεν περιλαμβάνουν χειρουργείο. Κάποιες από τις διαθέσιμες θεραπείες σήμερα είναι:

Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία με Αφρό

Η μέθοδος αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική και συγρόνως πολύ απλή και πολύ βολική για τα ηλικωμένα άτομα. Εκτελείται με ασφάλεια στο ιατρείο, διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και ο ασθενής επιστρέφει περπατώντας στο σπίτι του. Με την τεχνική αυτή, η φλέβα «σφραγίζεται» χρησιμοποιώντας ειδικό σκληρυντικό αφρό, ο οποίος εγχέεται μέσα στην προβληματική φλέβα με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η χαλασμένη φλέβα συρικνώνεται και απορροφάται φυσιολογικά από το σώμα. Το αίμα επιστρέφει στη καρδιά με τις υπόλοιπες υγιείς φλέβες.

Ενδοφλεβικό Laser

Με καθοδήγηση υπερήχων, ίνα laser εισάγεται σε όλο το μήκος της προβληματικής φλέβας. Καθώς αποσύρουμε την ίνα, εκπέμπουμε ενέργεια laser, που προκαλεί καταστροφή της χαλασμένης φλέβας. Και σε αυτή την περίπτωση, το αίμα ανακατευθύνεται μέσω άλλων υγειών φλεβών, ενώ η προβληματική φλέβα απορροφάται σταδιακά από το σώμα.

Στις μέρες μας οι περισσότερες θεραπείες δεν περιλαμβάνουν νοσηλεία ή γενική αναισθησία και ολοκληρώνονται σε λιγότερο από μια ώρα. Οι εποχές όπου η θεραπεία της φλεβικής νόσου βασιζόταν στο κλασικό χειρουργείο έχουν παρέλθει. Ο φλεβολόγος σας θα σας συμβουλέψει για το ποια θεραπεία είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

Ιατρική κόλλα

Με υπερηχογραφική καθοδήγηση μια ειδική ιατρική κόλλα εγχέεται στην προβληματική φλέβα. Η φλέβα «σφραγίζεται» μόνιμα, σκληραίνει και απορροφάται φυσιολογικά από το σώμα. Η κυκλοφορία αμέσως βελτιώνεται.

Τι να θυμάστε

  • Οι κιρσοί είναι οι χαλασμένες φλέβες οι οποίες δε λειτουργούν πλέον φυσιολογικά. Αν μείνουν αθεράπευτοι, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνα συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
  • Μπορούμε να βοηθήσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, υποστηρίζοντάς τους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
  • Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κιρσούς και την προχωρημένη φλεβική νόσο κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Βαλσάμη.

 

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.