Είμαι έγκυος κι εμφάνισα κιρσούς. Τι πρέπει να κάνω;

Εγκυμοσύνη και Κιρσοί

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν τους πρώτους κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και βιώνουν συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο και αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, νυχτερινές κράμπες, ή ακόμα και δερματίτιδα και κνησμό. Φλεβικά προβλήματα εμφανίζονται στο 10-20% των γυναικών κατά τη πρώτη εγκυμοσύνη. Τα ποσοστά αυτά διπλασιάζονται για κάθε επόμενη εγκυμοσύνη. Έτσι λοιπόν, μία στις δύο πολύτοκες έχει παρουσιάσει φλεβικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι φλέβες στέλνουν το αίμα προς μια κατεύθυνση μόνο, αυτή της καρδιάς. Σε αυτό βοηθούν ειδικές βαλβίδες οι οποίες βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών μας. Όταν οι βαλβίδες αυτές παύουν να λειτουργούν για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω κληρονομικότητας, ορμονικών διακυμάνσεων, κλπ.), το αίμα λιμνάζει χαμηλά στα πόδια. Το αίμα που λιμνάζει διαστέλει τις φλέβες που βλέπετε στην επιφάνεια των ποδιών σας και δημιουργεί κιρσούς. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως χρόνια φλεβική νόσος.

Οι ορμονικές μεταβολές, η αύξηση του όγκου αίματος και η πίεση που δημιουργεί η διατεταμένη μήτρα στις φλέβες, είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης νέων κιρσών ή επιδείνωσης ήδη υπαρχόντων κιρσών στην εγκυμοσύνη.

Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης οι παραπάνω αιτίες εξαφανίζονται, τα συμπτώματα ελαττώνονται και το φλεβικό πρόβλημα βελτιώνεται σημαντικά. Οι κιρσοί όμως συχνά δεν εξαφανίζονται. Στις περιπτώσεις αυτές, θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση για να αποκατασταθεί η φλεβική κυκλοφορία στα πόδια.

Θεραπεία μετά την εγκυμοσύνη

Συστήνεται η θεραπεία των κιρσών να γίνεται μετά την εγκυμοσύνη (π.χ. 2 έως 3 μήνες μετά τον τοκετό) για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε οι φλέβες να βελτιωθούν μόνες τους. Θεραπείες φλεβικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται μόνο σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις.

Ο χειρουργός Μάριος Βαλσάμης και τα φλεβολογικά ιατρεία Valsamis Veins συνιστούν οι κιρσοί να θεραπεύονται πριν από μια επόμενη εγκυμοσύνη για να αποφευχθεί η επιδείνωσή τους με τις μεταγενέστερες εγκυμοσύνες.

Θεραπείες

Οι σύγχρονες ιατρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι αποτελεσματικές και ελάχιστα επεμβατικές. Μετά την εγκυμοσύνη, ο Φλεβολόγος σας, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματός σας αλλά και την εμπειρία και εξοικείωση που έχει στην κάθε τεχνική, μπορεί να σας προτείνει μια από τις ακόλουθες θεραπείες:

Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία με Αφρό περιλαμβάνει την έγχυση ειδικού σκληρυντικού αφρού στις παθολογικές φλέβες μέσα από μια πολύ λεπτή βελόνα, με συνεχή καθοδήγηση υπερήχων για ακρίβεια και ασφάλεια. Οι παθολογικές φλέβες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται καθώς το σώμα σταδιακά τις απορροφά. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται.

Το Ενδοφλεβικό Laser πραγματοποιείται επίσης με συνεχή καθοδήγηση υπερήχων. Μία πολύ λεπτή ίνα laser εισάγεται κατά μήκος της παθολογικής κεντρικής φλέβας που δημιουργεί τους κιρσούς. Το laser ενεργοποιείται καθώς η ίνα αργά αποσύρεται. Η επιζήμια φλέβα καυτηριάζεται ανώδυνα και κατόπιν απορροφάται με φυσιολογικό τρόπο από το σώμα. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται.

Στην θεραπεία με Ενδοφλεβική Κόλλα, με τη βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης, εισάγουμε έναν πολύ λεπτό καθετήρα σε όλο το μήκος της χαλασμένης φλέβας που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Αποσύροντας τον καθετήρα, χορηγούμε ειδική ιατρική κόλλα και σφραγίζουμε όλη την επιζήμια φλέβα. Η φλέβα εξουδετερώνεται και η κυκλοφορία βελτιώνεται αμέσως.

Το όφελος της θεραπείας πριν από μια πιθανή εγκυμοσύνη είναι σημαντικό και εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής και φλεβική υγεία κατά τη διάρκεια της επόμενης κύησης.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά. Για παράδειγμα, αν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη μέρα προσπαθήστε να κρατάτε τα πόδια σας ανυψωμένα χρησιμοποιώντας ένα σκαμπό.
  • Αποφύγετε την ακινησία σε καθιστή ή όρθια θέση για πολύ ώρα. Φροντίστε να κινείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Φορέστε ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της μέρας για να ενισχύσετε τη φυσιολογική ροή του αίματος.
  • Διατηρήστε το σωματικός βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τί να θυμάστε.

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.