Τί προκαλεί τους κιρσούς μου;

Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με την ύπαρξη κιρσών:

Κληρονομικότητα: Όσοι έχουν ιστορικό κιρσών στην οικογένειά τους, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν και οι ίδιοι κιρσούς.

Φύλο: Ενώ κιρσούς εμφανίζουν άνδρες και γυναίκες, στις γυναίκες τείνουν να εμφανίζονται νωρίτερα και συχνότερα. Αυτό είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με τις φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις τις οποίες έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση.Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης και τα αντισυλληπτικά καθώς και άλλα γυναικεία ορμονικά σκευάσματα.

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερα επιβαρυντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας όσον αφορά την δημιουργία κιρσών. Τα οιστρογόνα που εκλύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ευνοούν πολύ τη εμφάνιση κιρσών. Επίσης, η πίεση της διογκωμένης μήτρας στις κοιλιακές και πυελικές φλέβες δυσκολεύει την επιστροφή του φλεβικού αίματος. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντες κιρσούς ή να δημιουργήσει νέους κιρσούς στην περιοχή της πυέλου ή των ποδιών. Η κατάσταση είναι πιθανόν να χειροτερέψει με επόμενες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να υποφέρουν με ακόμα περισσότερους και μεγαλύτερους κιρσούς μετά από κάθε εγκυμοσύνη.

Ηλικία:  Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν κιρσοί στα κάτω άκρα ή να επιδεινωθούν οι ήδη υπάρχοντες και να δημιουργήσουν επιπλοκές.

Σωματικό βάρος: Άνθρωποι που υποφέρουν από παχυσαρκία, συχνά εμφανίζουν κιρσούς

Τρόπος ζωής: Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα επαγγέλματα και συνήθειες ευνοούν την εμφάνιση κιρσών. Για παράδειγμα, άνθρωποι που η εργασία τους περιλαμβάνει πολλές ώρες ορθοστασίας (π.χ. πωλητές, κομμώτριες, χειρουργοί, κ.α.) ή άνθρωποι που έχουν πολύωρα καθιστικά επαγγέλματα (π.χ. εργασία γραφείου) πιο συχνά εμφανίζουν κιρσούς.

Άλλες αιτίες:  Άνθρωποι που έχουν ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης ή κάποιου τραυματισμού στα πόδια τους, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν κιρσούς.

Πώς θεραπεύονται οι κιρσοί;

Αν και δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε σχέση με το τι προκαλεί τους κιρσούς, ευτυχώς υπάρχουν σήμερα πολλές διαθέσιμες, αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Στα ιατρεία μας, εφαρμόζουμε τις παρακάτω σύγχρονες και αναίμακτες μεθόδους:

Ενδοφλεβικό Laser: Μια από τις πιο αναγνωρισμένες σύγχρονες μεθόδους για την θεραπεία της κεντρικής παθολογικής φλέβας που δημιουργεί τους κιρσούς.Όπως υποδηλώνει και το όνομα της, σε αυτή τη θεραπεία μια λεπτή ίνα Laser χρησιμοποιείται για την καταστροφή της επιζήμιας φλέβας. Με μια μικροσκοπική τομή, εισάγουμε την ίνα στην παθολογική φλέβα  και την καταστρέφουμε με ενέργεια Laser. Στη συνέχεια η φλέβα αυτή απορροφάται φυσιολογικά από το σώμα, η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται και η αισθητική εικόνα βελτιώνεται.

Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία: Η πιο απλή, σύγχρονη μέθοδος θεραπείας κιρσών στο ιατρείο. Με τη βοήθεια ενός υπερήχου εντοπίζονται όλες οι εσωτερικές παθολογικές φλέβες, που ενώ δεν είναι ορατές, δημιουργούν τους κιρσούς που βλέπουμε στα πόδια μας. Αφού τις εντοπίσουμε, εγχέουμε με ακρίβεια και ασφάλεια μέσα σε αυτές ειδικές ουσίες. Οι παθολογικές φλέβες συρρικνώνονται. Στη συνέχεια οι φλέβες αυτές απορροφόνται φυσιολογικά από το σώμα. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται και η αισθητική εικόνα βελτιώνεται.

Ενδοφλεβική Κόλλα: Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη χρήση μιας ειδικής ιατρικής κόλλας για την σύγκλιση και καταστροφή της παθολογικής φλέβας. Μετά την εφαρμογή της, η φλέβα εξουδετερώνεται και απορροφάται φυσιολογικά από το σώμα. Η κυκλοφορία αμέσως βελτιώνεται.

Γιατί να θεραπεύσω τους κιρσούς μου;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ενοχλούνται με την αντιαισθητική εικόνα των διογκωμένων φλεβών στα πόδια τους, εάν αυτές μείνουν αθεράπευτες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως:

  • Χρόνιο (Μόνιμο) οίδημα χαμηλά στα πόδια
  • Μόνιμες Δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους ασταγάλους (υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία)
  • Φλεβικό έκζεμα
  • Άτονα φλεβικά έλκη (πληγές χαμηλά στα πόδια)
  • Θρόμβωση των κιρσών (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα)
  • Θρομβώσεις βαθύτερων φλεβών (εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα)

Τί να θυμάστε

  • Ανάμεσα στους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση των κιρσών είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές, η εγκυμοσύνη, η ορθοστασία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.
  • Οι πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές θεραπείες για κιρσούς σήμερα είναι: το  Ενδοφλεβικό Laser, η Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία και η θεραπεία με Ιατρική Κόλλα.
  • Οι κιρσοί είναι χρόνια νόσος που συνεχώς εξελίσσεται. Αν δεν θεραπευθούν έγκαιρα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και επιπλοκές.
  • Για να μάθετε περισσότερα κλείστε το ραντεβού σας με τον ιατρό Μάριο Βαλσάμη.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.