Πώς γίνεται η διάγνωση για τη φλεβική νόσο

Η φλεβική νόσος στα πόδια είναι ένα συχνό πρόβλημα, που είναι αισθητικά ενοχλητικό και απασχολεί συχνά τον γυναικείο πληθυσμό. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να γίνει και επικίνδυνο

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται στα κάτω άκρα είναι τα πιο συχνά σημάδια της φλεβικής νόσου.

Οι φλεβικές ατέλειες στα πόδια, συνήθως κινητοποιούν τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία για αισθητικούς λόγους.

Προκαλεί συμπτώματα η φλεβική νόσος;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, δεν προκαλούν συμπτώματασε όλους τους ασθενείς.

Οι ασθενείς σπανίως αναφέρουν συμπτώματα για τις ευρυαγγείες– το πρόβλημα περιορίζεται συνήθως στην αισθητική ενόχληση της πάθησης.

Οι κιρσοι μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ασθενείς βάρος στα πόδια, καύσο, κνησμό, οίδημα κοντά στους αστραγάλους, νυχτερινές κράμπες και πόνο. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται συνήθως στη ζέστη.

Δεν υπάρχει ωστόσο συσχέτιση των συμπτωμάτων με τη βαρύτητα των κιρσών.

Είναι πιθανό ένας ασθενής με μεγάλους κιρσούς στα πόδια να μην εμφανίζει συμπτώματα.

Πολλοί ασθενείς ΔΕΝ γνωρίζουν ότι έχουν ΗΔΗ εμφανίσει τις επιπλοκές των κιρσών στα πόδια τους μέχρι να επισκεφτούν ένα Φλεβολόγο.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι ειδικά.

Άλλες παθήσεις που σχετίζονται με ορθοπεδικά, νευρολογικά ή ρευματολογικά ζητήματα μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

«Οι ενοχλήσεις που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο ζεστό περιβάλλον μπορεί να σχετίζονται με τη φλεβική νόσο.

Αν τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής τοποθετεί τα πόδια σε ανάρροπη θέση κατά την ξεκούρασή του ή ακόμα περισσότερο μετά από τον νυκτερινό ύπνο, τότε πιθανώς οφείλονται στους κιρσούς.» μας εξηγεί ο χειρουργός Μάριος Βαλσάμης

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη φλεβική νόσο;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί φαίνονται στα πόδια των ασθενών.

Η προσεκτική κλινική εξέταση στα σημεία εμφάνισής τους προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το είδος και την βαρύτητα της φλεβικής νόσου.

Ενδεικτικά σημεία για την βαρύτητα της κατάστασης αποτελούν:

  • η παρουσία έντονων ευρυαγγειών στον αστράγαλο,
  • το οίδημα γύρω από τους αστραγάλους, που μετά τον νυχτερινό ύπνο υποχωρεί, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια είναι μόνιμο,
  • η υπέρχρωση και η σκληρότητα του δέρματος στην περιοχή της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο,
  • η παρουσία φλεγμονής στην ίδια περιοχή,
  • η εκδήλωση έλκους στο δέρμα είναι ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

Εκτός από τον κλινικό έλεγχο, ο φλεβολόγος για να ολοκληρώσει τη διάγνωση πρέπει πάντα ο ίδιος να διενεργεί εξέταση με υπερήχους αγγείων triplex.

Πρόκειται για ανώδυνη και ακίνδυνη υπερηχογραφική εξέταση που γίνεται στο ιατρείο κατά την πρώτη επίσκεψη.

Παρέχει την δυνατότητα στον ιατρό που θα θεραπεύσει το πρόβλημα, να δημιουργήσει έναν «χάρτη» του φλεβικού συστήματος των ποδιών του ασθενή.

Η διαγνωστική διαδικασία ονομάζεται χαρτογράφηση και είναι απαραίτητη για να αποφασιστεί μαζί με τον ασθενή η καταλληλότερη θεραπεία που θα προτείνει ο γιατρός.

Γιατί είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να σταδιοποιηθεί η φλεβική νόσος;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις της φλεβικής νόσου.

Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο στάδιο της φλεβικής νόσου των κάτω άκρων και οι κιρσοι το δεύτερο στάδιο. Συχνά οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν με κρυφούς κιρσούς που δεν φαίνονται κάτω από το δέρμα.

Στη συνηθισμένη τους μορφή οι φλεβικές παθήσεις δεν είναι επικίνδυνες.

Σε περίπτωση που δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα, είναι πολύ πιθανό ότι με τα χρόνια θα χειροτερέψουν και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και επιπλοκές.

Αν η φλεβική νόσος του 2ου σταδίου παραμεληθεί, θα εμφανιστεί χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Θα δημιουργηθεί λοιπόν χαμηλά στα πόδια κοντά στους αστραγάλους, χρόνιο οίδημα (3ο στάδιο φλεβικής νόσου), σκλήρυνση του λίπους και του δέρματος (λιποδερματοσκλήρυνση) και δερματική υπέρχρωση καφέ χρώματος (4ο στάδιο) και άτονο φλεβικό έλκος (στάδιο 5ο και 6ο).

«Οι άνθρωποι που έχουν κιρσούς είναι πιο πιθανό να πάθουν επικίνδυνες θρομβώσεις, απ’ ό,τι o υπόλοιπος πληθυσμός» μας τονίζει ο χειρουργός Μάριος Βαλσάμης.

Συστήνεται επομένως σε όσους εμφανίζουν κιρσούς, αλλά και ευρυαγγείες να επισκεφτούν ιατρό φλεβολόγο, ειδικό δηλαδή στις παθήσεις των φλεβών.

Οι κιρσοί στα κάτω άκρα είναι μία πάθηση εξελικτική, που σιγά σιγά επιδεινώνεται.

Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της θεραπευθεί η φλεβική νόσος, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία της.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.