Λέιζερ για κιρσούς – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Laser για κιρσούς

 

Τι είναι το Laser για κιρσούς;

Είναι μια σύγχρονη, ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος των κιρσών των κάτω άκρων, πολύ λιγότερο επεμβατική από το κλασικό χειρουργείο. Αντί να αφαιρέσουμε με τομές στο χειρουργείο τη χαλασμένη φλέβα, που δημιουργεί τους κιρσούς, εισάγουμε μια ίνα laser μέσα της και τη συρρικνώνουμε. Για αυτό λέγεται και Ενδοφλεβικό Λέιζερ. Κατόπιν αυτή απορροφάται με φυσιολογικό τρόπο από το σώμα μας. Έτσι η ανεπαρκής, παθολογική φλέβα που δημιουργεί το πρόβλημα των κιρσών εξαφανίζεται και η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται.

Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του Laser για κιρσούς;

Το Laser μπορεί να εφαρμοστεί στους περισσότερους ασθενείς με κιρσούς. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, όπως σε κιρσούς που επανεμφανίστηκαν στο ίδιο πόδι (υποτροπή) μετά από παλαιότερο χειρουργείο. Επίσης το Laser δεν είναι απαραίτητο, όταν οι κιρσοί είναι μικροί σε διάμετρο ή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγουμε τη λιγότερο επεμβατική και πολύ απλούστερη σύγχρονη μέθοδο της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης σκληροθεραπείας με αφρό.

Θα εξαφανιστούν οι κιρσοί μου με το Laser;

Από μόνο του το Laser δεν εξαφανίζει τους κιρσούς. Το Laser εξουδετερώνει ΜΟΝΟ την άρρωστη κεντρική φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Έτσι οι κιρσοί μετά από μερικούς μήνες μικραίνουν και βελτιώνονται, αλλά συνήθως δεν εξαφανίζονται (μόνο οι πιο μικροί πιθανόν να εξαφανιστούν). Για να πετύχουμε την πλήρη εξαφάνιση των κιρσών από τα πόδια σας, θα χρειαστεί Ολιστική και Συνδυαστική φλεβολογική αντιμετώπιση του προβλήματος των κιρσών με διάφορες τεχνικές.

Γιατί οι κιρσοί δεν εξαφανίζονται με το Laser;

Οι κιρσοί που βλέπετε στα πόδια σας δεν μπορούν να καταστραφούν με το laser, για δύο λόγους:

  1. Είναι επιφανειακοί (ακουμπάν το δέρμα) και αν τους κάψουμε με το laser θα ερεθιστεί και θα καεί το δέρμα.
  2. Είναι ελικοειδείς και η ίνα laser δεν είναι τόσο εύκαμπτη ώστε να προχωρήσει μέσα τους.

Χρησιμοποιούμε το laser ΜΟΝΟ για να καταστρέψουμε τις κεντρικές χαλασμένες φλέβες που δημιουργούν τους κιρσούς.

Χρειάζεται προετοιμασία πριν το Laser;

Βεβαίως χρειάζεται. Και είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο ιατρείο μας, πριν από κάθε Laser κιρσών προηγείται “υπερηχογραφικό μαρκάρισμα” των κιρσών, δηλαδή λεπτομερής υπερηχογραφική μελέτη των φλεβών με triplex, για να μετρήσουμε και να σημαδέψουμε με μαρκαδόρους τις φλέβες που πρόκειται να θεραπεύσουμε.

  • Γίνεται από τον ιατρό προσωπικά, ώστε να έχει απόλυτη γνώση του φλεβικού προβλήματος.
  • Γίνεται προγενέστερα στο ιατρείο και όχι τελευταία στιγμή στην αίθουσα του Laser, για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και τα κατάλληλα μηχανήματα.

Το λεπτομερές υπερηχογραφικό μαρκάρισμα έχει μεγάλη σημασία για το λειτουργικό και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Το εφαρμόζουμε στο ιατρείο μας πριν από κάθε επέμβαση φλεβών από το 2000.

Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας με Laser;

Ξαπλώνετε στο κρεβάτι και το πόδι σας καθαρίζεται με αντισηπτικό και σκεπάζεται με αποστειρωμένα σεντόνια. Όλα τα στάδια της διαδικασίας που θα ακολουθήσει καθοδηγούνται με μεγάλη ακρίβεια με μηχάνημα υπερήχων αγγείων.

Ενδοφλεβικό σημαίνει μέσα στη φλέβα, επομένως το επόμενο βήμα που κάνει ο ιατρός, είναι να τοποθετήσει ανώδυνα την ίνα λέιζερ μέσα στη κεντρική χαλασμένη φλέβα με την βοήθεια μίας βελόνας και λίγου τοπικού αναισθητικού. Κατόπιν καθοδηγούμε την οπτική ίνα laser, ώστε η κορυφή της να φτάσει με μεγάλη ακρίβεια στο ψηλότερο σημείο της παθολογικής φλέβας που θέλουμε να καταστρέψουμε. Συνήθως πολύ ψηλά στο μηρό, ή πίσω από το γόνατο.

Αραιωμένο τοπικό αναισθητικό εγχέεται με μερικά μικρά τσιμπήματα γύρω από τη φλέβα σε όλο της το μήκος. Έχει σκοπό να αναισθητοποιήσει την περιοχή γύρω από την ίνα λέιζερ.

Ενεργοποιούμε τότε το laser και αποσύρουμε την ίνα αργά προς τα κάτω καυτηριάζοντας τη φλέβα, από το ανώτερο σημείο της και κάτω. Η διαδικασία αυτή κρατά μερικά λεπτά και είναι τελείως ανώδυνη. Η ιδανική ενέργεια laser που χορηγεί ο ιατρός σε κάθε σημείο της φλέβας, εξαρτάται από τις λεπτομερείς μετρήσεις που έχει ήδη κάνει στο μαρκάρισμα.

Όταν τελειώσει όλη η διαδικασία, αφαιρούμε την ίνα laser και στο σημείο αυτό του δέρματος, τοποθετούμε μια μικρή ταινία.

Η θεραπεία του laser κρατάει περίπου 30 λεπτά.

Στο τέλος τοποθετούμε ειδικές ελαστικές κάλτσες και ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του.

Πώς θα ξέρω αν χρειάζομαι επιπλέον θεραπεία για τους κιρσούς μετά από το Laser;

Θέλω μόνο να απαλλαγώ από τα συμπτώματα και την φλεβική ανεπάρκεια: Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα επιπλέον από το Laser. Τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν σύντομα. Η εικόνα του ποδιού θα βελτιώνεται για μερικούς μήνες.

Με ενδιαφέρει η αισθητική και θέλω να απαλλαγώ από τα συμπτώματα και την φλεβική ανεπάρκεια: Θα χρειαστείτε επιπλέον τεχνικές αισθητικής φλεβολογίας που θα εξαφανίσουν τους κιρσούς σας και θα ομορφύνουν το πόδι σας χωρίς να αφήσουν σημάδια. Οι τεχνικές αυτές είναι οι μικροφλεβεκτομές και οι σκληρυντικές ενέσεις. Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός σας έχει εμπειρία στην αισθητική φλεβολογία δηλαδή στις μικροφλεβεκτομές και στις σκληρυντικές ενέσεις. Θα τις χρειαστείτε!!

Πως θα απαλλαγώ από τους κιρσούς μου, μετά από το Laser;

Θα σας τους αφαιρέσουμε με μικροφλεβεκτομές κατά την διάρκεια της επέμβασης του laser, ή θα τους εξαφανίσουμε με σκληρυντικές ενέσεις αργότερα, σε δεύτερο χρόνο στο ιατρείο.

Τί είναι οι μικροφλεβεκτομές και πώς πραγματοποιούνται:

Η αφαίρεση των αντιαισθητικών κιρσών με μικροφλεβεκτομές γίνεται στον ίδιο χώρο αμέσως μετά το Laser, αφού κάνουμε επιπλέον τοπική αναισθησία στο δέρμα πάνω από τους κιρσούς. Μικροσκοπικές τομές γίνονται στο δέρμα πάνω από τις φλέβες και με ειδική τεχνική, τραβάμε τους κιρσούς προς τα έξω και τους αφαιρούμε. Οι μικροτομές είναι τόσο μικρές, που κλείνουν εύκολα χωρίς ράμματα και είναι ελάχιστα εμφανείς.

Επειδή όταν ξαπλώνετε οι κιρσοί σας εξαφανίζονται, μόνο το λεπτομερές υπερηχογραφικό μαρκάρισμα που έχουμε ήδη κάνει θα μας καθοδηγήσει να καθαρίσουμε καλά το πόδι σας από τους κιρσούς. Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός σας έχει εμπειρία στις μικροφλεβεκτομές και στο υπερηχογραφικό μαρκάρισμα. Θα το χρειαστείτε!!!

Τί είναι οι σκληρυντικές ενέσεις και πώς πραγματοποιούνται:

Οι σκληρυντικές ενέσεις με ή χωρίς αφρό γίνονται μέσα στους κιρσούς, τους καταστρέφουν χημικά και αυτοί απορροφώνται φυσιολογικά από το σώμα μας. Συχνά μαζί με τους κιρσούς συνυπάρχουν ευρυαγγείες (σπασμένα τριχοειδή) και μικρές αντιαισθητικές φλέβες στο πόδι μας. Αυτές συνήθως δεν βελτιώνονται με το Laser και θα χρειαστεί μετά από λίγες εβδομάδες να τις θεραπεύσουμε στο ιατρείο με σκληρυντικές ενέσεις για όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός σας έχει εμπειρία στην αισθητική φλεβολογία και στις σκληρυντικές ενέσεις. Θα τις χρειαστείτε!!!

Τι κάνουμε μετά τη θεραπεία Laser;

Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας και να επιστρέψετε στις περισσότερες καθημερινές σας ενασχολήσεις.

Τις ειδικές ελαστικές κάλτσες θα πρέπει να τις φοράτε για περίπου μία εβδομάδα, αναλόγως με το μέγεθος των φλεβών που θεραπεύσαμε.

Τα πόδια σας θα τα βρέξετε την επομένη ημέρα και αν έχουν γίνει φλεβεκτομές σε 2-3 ημέρες.

Στη δουλειά σας μπορείτε να επιστρέψετε την επομένη ημέρα, ή το αργότερο σε μια εβδομάδα, ανάλογα με την δουλειά που κάνετε και με την βαρύτητα των κιρσών που θεραπεύσαμε.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες να αποφύγετε τα έντονα σπορ.

Υπάρχουν κίνδυνοι από το ενδοφλεβικό λέιζερ;

Τοπικοί ερεθισμοί ή μουδιάσματα σε μικρές περιοχές στο πόδι είναι δυνατόν να εμφανιστούν. Oι ερεθισμοί είναι μικροί και θα εξαφανιστούν σε λίγες εβδομάδες. Τα μουδιάσματα αν εμφανιστούν, συνήθως περνούν σε μερικούς μήνες.

Σοβαρές επιπλοκές από το ενδοlaser όπως θρόμβωση των κεντρικών φλεβών του ποδιού είναι πολύ σπάνιες.

Πόσο Επιτυχημένο είναι το Λέιζερ?

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν το 98%.

 

Παράδειγμα θεραπείας με Laser για κιρσούς. Η συγκεκριμένη γυναίκα 35 ετών παρουσίαζε σοβαρό πρόβλημα κιρσών μετά από εγκυμοσύνη. Τη θεραπεύσαμε με τεχνική Laser στην κεντρική φλέβα (για το λειτουργικό αποτέλεσμα) και συγχρόνως Μικροφλεβεκτομές των κιρσών (για το αισθητικό αποτέλεσμα). Η θεραπεία διήρκεσε 1 ώρα, με τοπική αναισθησία. Μετά από 5 μήνες, η ασθενής αισθάνεται απίστευτη ανακούφιση και ενθουσιασμό με το αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Ενδοφλεβικού Laser?

  • Σύγχρονη, ασφαλής και ανώδυνη εναλλακτική του κλασικού χειρουργείου.
  • Καλύτερα αποτελέσματα από το χειρουργείο
  • Γίνεται χρήση μόνο τοπικής αναισθησίας
  • Διαρκεί περίπου 30 λεπτά
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
  • Δεν ενοχλεί την καθημερινότητά σας
  • Οι επιφανειακοί κιρσοί μπορούν να θεραπευθούν την ίδια στιγμή με συμπληρωματικές τεχνικές

Για να μάθετε περισσότερα κλείστε το ραντεβού σας με τον ιατρό Μάριο Βαλσάμη.

          

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.