Ευρυαγγείες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ευρυαγγείες στα πόδια

 

Τι είναι οι Ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως «σπασμένα αγγεία», είναι τα μικρά διεσταλμένα, κόκκινα ή μπλε τριχοειδή που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το στήθος και το πρόσωπο. Οι ευρυαγγείες στα πόδια είναι φλεβολογικό παθολογικό πρόβλημα και δεν είναι μόνο δερματολογικό αισθητικό πρόβλημα. Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο κλινικό στάδιο, C1, της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου, επειδή όμως δε μας εκθέτει σε κάποιο κίνδυνο, τις αντιμετωπίζουμε μόνο όταν μας ενοχλήσουν αισθητικά.

Γιατί εμφανίζονται οι Ευρυαγγείες;

Η ευρυαγγείες στα κάτω άκρα μπορεί να δημιουργούνται από κεντρικότερες μη εμφανείς χαλασμένες φλέβες ή κρυφούς κιρσούς, που πιθανόν να συνυπάρχουν.

Στο εσωτερικό των φλεβών μας υπάρχουν ειδικές βαλβίδες οι οποίες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς, ενώ εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα κάτω. Τα τοιχώματα και οι βαλβίδες κάποιων φλεβών για διάφορους λόγους, (κληρονομικότητα, ορμονικές διακυμάνσεις, τραυματισμός, κλπ.) αντέχουν λιγότερο την καθημερινή καταπόνηση και με τα χρόνια γίνονται πιο αδύναμα και δυσλειτουργούν. Το αίμα αντί να πηγαίνει στην καρδιά αρχίζει να ρέει προς τα κάτω. Έτσι οι φλέβες στα πόδια διαστέλλονται και το αίμα λιμνάζει. Η μη φυσιολογική ροή του αίματος μεταφέρεται από τις μεγαλύτερες φλέβες στα μικρότερα δερματικά τριχοειδή αγγεία και  προκαλεί την διαστολή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της ευρυαγγείας.

Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να θεραπεύουμε συνολικά όλο το φλεβικό πρόβλημα που δημιουργεί τις ευρυαγγείες και μετά να αντιμετωπιστεί η ευρυαγγεία.

Γιατί να ζητήσουμε τη γνώμη του ειδικού;

Αν και η ευρυαγγεία είναι συχνά αθώο αισθητικό φλεβολογικό πρόβλημα, αρκετές φορές είναι δυνατό να αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση σοβαρότερης εσωτερικής φλεβικής δυσλειτουργίας. Στην περίπτωση αυτή οι εσωτερικές παθολογικές φλέβες δημιουργούν μόνο ευρυαγγείες, χωρίς να έχουν ακόμα εμφανιστεί κιρσοί. Ο ειδικός ιατρός λοιπόν, με τις γνώσεις του, την εμπειρία του και τα ειδικά μηχανήματα υπερηχογραφίας Triplex που διαθέτει, θα ελέγξει το φλεβικό σύστημα και θα μπορέσει να θεραπεύσει κάθε βαθύτερο πρόβλημα που πιθανόν να συνυπάρχει πριν αυτό προκαλέσει επιπλοκές και εξελιχθεί σε Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Θα μπορέσει επίσης, με εξειδικευμένες φλεβολογικές τεχνικές να θεραπεύσει την ευρυαγγεία σας, ώστε να σας εξασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γιατί χρειάζονται θεραπεία οι Ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, όπως είπαμε, είναι χαλασμένα τριχοειδή αγγεία που αποτελούν εκδήλωση της χρόνιας φλεβικής νόσου. Η αισθητική ενόχληση που προκαλούν στενοχωρεί συχνά πολλούς συνανθρώπους μας και ειδικά τις γυναίκες. Στα θερμά κλίματα, όπως στη χώρα μας, που οι άνθρωποι κυκλοφορούν με τα πόδια τους ακάλυπτα πολλούς μήνες τον χρόνο, το αισθητικό πρόβλημα οξύνεται. Ακόμα όμως κι αν δεν μας ενδιαφέρει η αισθητική  εμφάνιση, οι ευρυαγγείες όπως και κάθε φλεβικό πρόβλημα στα πόδια μας, με τα χρόνια πιθανότατα θα χειροτερέψει. Κινδυνεύουμε λοιπόν μερικά χρόνια αργότερα να βρεθούμε με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, που τότε η θεραπεία του θα απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και θυσίες. Τέλος βέβαια, είναι δυνατόν με τα χρόνια οι ευρυαγγείες να δημιουργήσουν συμπτώματα όπως βαριά και κουρασμένα πόδια, καθώς και αίσθημα καψίματος στα σημεία που βρίσκονται. Σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι δυνατόν να διασταλούν τόσο πολύ, ώστε να σπάσουν μόνες τους και να προκληθεί αιμορραγία και μεγάλη αναστάτωση στον ασθενή.

Ο χρυσός κανόνας της ευρυαγγείας είναι: Όσο πιο νωρίς την θεραπεύσουμε, τόσο πιο εύκολο γρήγορο και αισθητικά άριστο θα είναι το αποτέλεσμα.

Μήπως μπορούν οι Ευρυαγγείες να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο;

Όσοι υποφέρουν από ευρυαγγείες, ελπίζουν ότι αυτές μπορεί να αντιμετωπιστούν απλά μέσω κάποιας «φυσικής θεραπείας» (π.χ. με τη σωματική άσκηση, με την απώλεια βάρους, με τη λήψη κάποιων βοτάνων ή με κρέμες «ειδικές» για ευρυαγγείες, κλπ.). Δυστυχώς, όμως οι ευρυαγγείες δεν θεραπεύονται χωρίς ιατρική παρέμβαση. Για παράδειγμα, ενώ η ένταξη της σωματικής άσκησης μπορεί να ενισχύσει την υγεία του φλεβικού μας συστήματος, ή η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στις φλέβες, οι κατεστραμμένες φλέβες και τα συμπτώματα θα επιμένουν. Μπορεί να μην αυξάνονται οι ευρυαγγείες με τον ρυθμό που αυξανόταν πριν, οι διεσταλμένες φλέβες όμως δεν θα μικρύνουν. Η υγεινή διατροφή επίσης βελτιώνει την υγεία μας και δημιουργεί στο σώμα μας ευεξία, αλλά δεν μικραίνει τις διεσταλμένες φλέβες.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, οι ευρυαγγείες χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν.

Με ποιο τρόπο θεραπεύονται οι Ευρυαγγείες?

Η Σκληροθεραπεία ή Μικροσκληροθεραπεία είναι η ιδανικότερη θεραπεία για τις ευρυαγγείες και τις μικρές πράσινες φλέβες. Μια πολύ λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για την έγχυση ειδικού φαρμάκου στις ευρυαγγείες. Το φάρμακο συρρικνώνει τις ευρυαγγείες και κατόπιν απορροφόνται φυσιολογικά από το σώμα. Βέβαια ΔΕΝ πρόκειται για μια απλή έγχυση φαρμάκου μέσα στα φλεβίδια. Πολλές παράμετροι λαμβάνονται υπόψη σε κάθε έγχυση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό η τεχνική δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν γίνεται από εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς.

Η θεραπεία δε θεωρείται επώδυνη. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν απλή στιγμιαία ενόχληση. Ο ασθενής σε λίγα λεπτά αποχωρεί από το ιατρείο και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. Οι σύγχρονες τεχνικές σκληροθεραπείας σε εξειδικευμένα χέρια δεν απαιτούν την χρήση ελαστικών καλτσών. Στα ιατρεία Valsamis Veins δεν χρησιμοποιούμε ελαστικές κάλτσες στη θεραπεία των ευρυαγγειών στα κάτω άκρα.

Όταν οι ευρυαγγείες είναι εξαιρετικά λεπτές θεραπεύονται αποτελεσματικά με Σκληροθεραπεία, απαιτείται όμως από τον ιατρό ιδιαίτερη επιδεξιότητα, εμπειρία και φλεβολογική εξειδίκευση για να θεραπευθούν με τις λεπτές βελόνες της Σκληροθεραπείας. Στις περιπτώσεις αυτές ορισμένοι ιατροί προτιμούν τη θεραπεία των πολύ μικρών ευρυαγγειών με δερματολογικό Laser. Στις πολύ λεπτές ευρυαγγείες είναι δυνατόν και το δερματικό Laser να προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το δερματολογικό Laser είναι πιο επώδυνο από την Μικροσκληροθεραπεία, γιατί καίει τις ευρυαγγείες και προκαλεί μικρό έγκαυμα και στο δέρμα. Ορισμένοι ιατροί προτιμούν το  δερματολογικό Laser, γιατί είναι δυνατόν να εκτελείται από νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε αντίθεση με τη Σκληροθεραπεία που είναι επεμβατική, ενέσιμη και εξειδικευμένη τεχνική.

Σημαντικό είναι ότι στα ιατρεία Valsamis Veins, εκτός από την κλινική εξέταση, πραγματοποιούμε και υπερηχογραφική εξέταση με Triplex φλεβών. Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύουμε τις κεντρικότερες παθολογικές φλέβες που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες και ουσιαστικά είναι η αιτία της εμφάνισής τους. Αυτό σημαίνει ότι θεραπεύουμε όχι μόνο τις ορατές φλέβες, οι οποίες αρχικά παρακίνησαν τον ασθενή να επισκεφθεί τα ιατρεία μας, αλλά και οποιοδήποτε άλλο φλεβικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα και προβλήματα μελλοντικά.

Αν υπάρχουν εσωτερικές παθολογικάς φλέβες, τις θεραπεύουμε πρώτα με Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία, Ενδοφλεβικό Laser, ή Ενδοφλεβική Κόλλα.

Ο ιατρός σας, σύμφωνα με την εμπειρία και τις γνώσεις του, θα σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Θεραπεία μόνο των ευρυαγγειών, χωρίς προηγουμένως να ελέγξουμε το κεντρικό φλεβικό σύστημα, ώστε να θεραπεύσουμε την αιτία εμφάνισής τους, δεν θεωρείται σωστή αντιμετώπιση στη Φλεβολογία, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Ευρυαγγεία πριν

Ευρυαγγεία μετά

 

Εδώ παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα θεραπείας ευρυαγγείας. Η συγκεκριμένη 57-χρονη ασθενής είχε ευρυαγγείες. Τη θεραπεύσαμε με υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία και μικροσκληροθεραπεία. Εδώ βλέπετε το αποτέλεσμα της θεραπείας 3 μήνες μετά.

 

 Τι πρέπει να θυμόμαστε:

  • Οι Ευρυαγγείες στα πόδια είναι φλεβολογικό πρόβλημα.
  • Οι Ευρυαγγείες μπορεί να προκαλούνται από κιρσούς οι οποίοι δεν φαίνονται.
  • Οι Ευρυαγγείες θεραπεύονται με την τεχνική της Σκληροθεραπείας, με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.
  • Η θεραπεία γίνεται με έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα στις ευρυαγγείες, προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους. Κατόπιν, απορροφόνται φυσιολογικά από το σώμα.
  • Ο ασθενής μπορεί να έρθει για θεραπεία από τη δουλειά του, χωρίς καμία πρετοιμασία και να επιστρέψει στη δουλεία του ή το γυμναστήριο χωρίς περιορισμούς.
  • Η Σκληροθεραπεία εκτελείται από τον ιατρό, στα πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία μας και δεν απαιτούνται ελαστικές κάλτσες μετά τη θεραπεία.
  • Για να ενημερωθείτε λεπτομερώς σχετικά με τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς, κλείστε το ραντεβού σας σήμερα με τον Μάριο Βαλσάμη στα ιατρεία Valsamis Veins.

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.