Φλεβική Ανεπάρκεια: Αίτια, Συμπτώματα & Αποτελεσματική Θεραπεία από τον Δρ. Μάριο Βαλσάμη

Φλεβική ανεπάρκεια 1

Τα οιδήματα – πρηξίματα εμφανίζονται στο πόδι που πάσχει, πάντα χαμηλά στις γάμπες και ιδίως στους αστραγάλους.

Η φλεβική νόσος μπορεί να προκαλέσει φλεβιτιδα, σε κάθε άτομο εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και ακολουθεί διαφορετική πορεία. Προβλήματα μεγάλων κιρσών μπορεί σε ορισμένους να μην δημιουργούν ενοχλήσεις και σε άλλους, προβλήματα μέτριων κιρσών, μπορεί να προκαλέσουν σύντομα φλεβική ανεπάρκεια.

Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι κάθε σημαντική και συνήθως χρόνια διαταραχή στην επιστροφή του φλεβικού αίματος των κάτω άκρων προς την καρδιά, ώστε το αίμα που λιμνάζει στα πόδια μας να δημιουργεί οίδηματα, αλλοιώσεις στο δέρμα χαμηλά στα πόδια και άτονα φλεβικά έλκη.

Φλεβική Ανεπάρκεια & Αιτίες

Οι αιτίες είναι σχεδόν πάντα φλεβικές. Πιό συχνά οφείλεται σε χρόνιους και πολύ διεσταλμένους επιφανειακούς κιρσούς. Σπανιότερα οφείλεται σε χαλασμένες εν τω βάθη ή εσωτερικές φλέβες, συνήθως μετά από θρομβώσεις. Μπορεί επίσης και η σοβαρή παχυσαρκία από μόνη της ή σε συνδυασμό με μέτριους κιρσούς να εμφανίσει φλεβική ανεπάρκεια

Τα οιδήματα – πρηξίματα εμφανίζονται στο πόδι που πάσχει, πάντα χαμηλά στις γάμπες και ιδίως στους αστραγάλους. Μπορεί να εμφανίζονται στο τέλος της ημέρας και το πρώι να έχουν υποχωρήσει, ή να είναι μόνιμα και χρόνια.

Φλεβική ανεπάρκεια 2

Οι αλλοιώσεις στο δέρμα των ποδιών μπορεί είναι αλλοιώσεις στο χρώμα ή/και στην υφή του δέρματος και αφορούν την περιοχή των αστραγάλων μέχρι και την μισή κνήμη. Το δέρμα παθαίνει υπέρχρωση και γίνεται ανοιχτό ή σκούρο καφέ. Συνύπαρχει συχνά ερυθρότητα λόγω της φλεγμονής (λιποδερματίτις).

Το λίπος στη περιοχή που προαναφέραμε αρχίζει και αρρωσταίνει, ατροφεί, σκληραίνει και συρρικνώνεται. Αυτό λέγεται λιποδερματοσκλήρυνση, η γάμπα χαμηλά χάνει την φυσιολογική της μορφή και γίνεται ευαίσθητη.

Τέλος, όταν έχουν εμφανιστεί όλα τα παραπάνω, είναι δυνατόν να εμφανιστεί και η χειρότερη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, που είναι το άτονο φλεβικό έλκος.

Το φλεβικό έλκος είναι πλήγη που εμφανίζεται κοντά στους αστραγάλους, από μόνη της, χωρις να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός και η οποία είναι ευαίσθητη, βρώμικη και έχει την τάση να μεγαλώνει σε βάθος και σε έκταση.

Φλεβική ανεπάρκεια 3Φλεβική ανεπάρκεια 4Όποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας κι αν εμφανιστεί, είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει την τη ποιότητα της ζωής μας και πιθανόν να σημαδέψει τα πόδια μας για πάντα.

Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα οφείλονται σε παραμελημένους και πολυκαιρισμένους επιφανειακούς κιρσούς, τους οποίους αν είχαμε θεραπεύσει εγκαίρως, δεν θα είχαμε εμφανίσει κανένα από τα πιό πάνω προβλήματα!

Γι αυτό λοιπόν η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, τις περισσότερες φορές, προλαμβάνεται με την έγκαιρη θεραπεία των κιρσών.

Φλεβιτιδα σημαίνει  ερεθισμός της φλέβας και θρόμβωσής της και συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε την εμφάνιση μεγάλων και παραμελημένων κιρσών, που έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας.

Ορισμένοι με τον όρο φλεβιτιδα εννοούν την εμφάνιση μόνο μεγάλων κιρσών, χωρίς άλλες αλλοιώσεις.

Ο όρος φλεβιτιδα είναι αδόκιμος και τείνει να εγκαταληφθεί.

Φλεβική Ανεπάρκεια: Όσα θέλεις να μάθεις (7+1 Ερωτήσεις)

Πόνος, βάρος, αίσθημα κούρασης, να ανησυχήσω με τα συμπτώματα;

H αύξηση των φλεβικών πιέσεων και η διαστολή των φλεβών προκαλεί συχνά, αλλά όχι πάντα, πόνο, βάρος και αίσθημα κούρασης στα κάτω άκρα. Aυτά τα συμπτώματα συνήθως συνυπάρχουν, αλλά μπορεί να προηγούνται χρονικά της εμφάνισης κιρσών. Έτσι εξηγείται γιατί, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν τα συμπτώματα, αρκετό χρόνο πριν εμφανίσουν κιρσούς.

Άλλες συνηθισμένες ενοχλήσεις είναι το τοπικό αίσθημα καψίματος, ο κνησμός (φαγούρα) πάντα κάτω από το γόνατο και οι κράμπες στον νυκτερινό ύπνο.

Τα συμπτώματα αυξάνονται ιδιαίτερα στη ζέστη, με τη πάροδο της ημέρας και κατά την ορθοστασία.

Μπορεί να συνυπάρχει ελαφρύ οίδημα, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία, προς το τέλος της ημέρας και το επόμενο πρωί έχει πλήρως εξαφανιστεί.

Περιοχές με εκτεταμένο πρόβλημα ευρυαγγειών, μπορεί να προκαλούν τοπικές καυσαλγίες.

Έχω φλεβικό πρόβλημα. Yπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης;

Οι κιρσοι θεωρούνται δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων και στη συνηθισμένη τους μορφή, δεν είναι επικίνδυνη πάθηση. Αν όμως δεν θεραπευθούν έγκαιρα, μπορεί με τον καιρό να προκαλέσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια, δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους ασταγάλους (υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία) και θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα). Όλα τα παραπάνω είναι πολύ ενοχλητικά αισθητικά, αλλά όχι επικίνδυνα.

Πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών (εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα) και τα άτονα φλεβικά έλκη.

Στην εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, ένα κομμάτι θρόμβου μπορεί να ξεκολλήσει από τα πόδια, να φράξει τα αγγεία του πνεύμονα και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, που είναι εξαιρετικά επείγουσα και επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή μας.

Τονίζουμε ότι τα φλεβικά προβλήματα στα κάτω άκρα είναι μία κατάσταση εξελικτική, που με το καιρό επιδεινώνεται και όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της θεραπευθεί, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη, αποτελεσματική και αισθητικά άριστη είναι η θεραπεία της.

Ποιά είναι η αιτία των φλεβικών προβλημάτων στα κάτω άκρα;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία που προδιαθέτει τα κάτω άκρα σε φλεβικά προβλήματα. Φαίνεται να οφείλεται σε ευπάθεια στο τοίχωμα και στις βαλβίδες των φλεβών, που έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη διαστολή τους στις καθημερινές καταπονήσεις.

Πρέπει να τονιστεί ο σημαντικότατος ρόλος της κληρονομικής προδιάθεσης στην εμφάνιση φλεβικών προβλημάτων στα κάτω άκρα.

Tο οικογενειακό ιστορικό είναι τόσο σημαντικό, ώστε συχνά βλέπουμε την ίδια ακριβώς μορφή φλεβικής νόσου σε γονέα και παιδί.

Σημαντικοί επίσης προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η πάροδος της ηλικίας, τα επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ακίνητη ορθοστασία (χειρουργοί, κομμωτές, κλπ.), οι ορμονικές μεταβολές (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπείες), η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα κ.α.

O τρόπος ζωής (διατροφή, ένδυση, έλλειψη κίνησης, ορθοστασία, καθιστική ζωή κλπ.) στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης, φαίνεται να καταπονεί επίσης το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων.

Φλέβες και εγκυμοσύνη

Φλεβικά προβλήματα εμφανίζονται στο 10-20% των γυναικών κατά την πρώτη εγκυμoσύνη. Tα ποσοστά αυτά διπλασιάζονται για κάθε επόμενη εγκυμoσύνη. Έτσι λοιπόν, μία στις δύο πολύτοκες έχει παρουσιάσει φλεβικά προβλήματα κατά την διάρκεια μίας εγκυμoσύνης.

Oι ορμονικές μεταβολές, η αύξηση του όγκου αίματος και η πίεση που δημιουργεί η διατεταμένη μήτρα στις φλέβες, είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης κιρσών στην εγκυμoσύνη.

Συνήθως εμφανίζονται νωρίς κατά την εγκυμoσύνη (πρώτο τρίμηνο), σπάνια θα πρωτοεμφανιστούν κατά το τελευταίο τρίμηνο και επιδεινώνονται διαρκώς, με μικρές περιόδους εξάρσεων, μέχρι τον τοκετό. Mετά τον τοκετό αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά το φλεβικό πρόβλημα, έτσι ώστε στις περισσότερες γυναίκες, 1-3 μήνες μετά, το 70% του φλεβικού προβλήματος που εμφανίστηκε στην εγκυμοσύνη έχει εξαφανιστεί.

Οι κίνδυνοι επιπλοκών από τη φλεβική νόσο, αυξάνονται στην εγκυμοσύνη. Ξεκούραση των ποδιών, ελαστικές κάλτσες και καθησύχαση της εγκύου, είναι ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει συνήθως ο φλεβολόγος.

Pιζικές θεραπείες (χειρουργείο, σκληροθεραπεία) κατά την διάρκεια της εγκυμoσύνης σπάνια κρίνονται απαραίτητες. Τονίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού και αμέσως μετά, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι σημαντικός και για το λόγο αυτό χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Έχει παρενέργειες το Ενδοφλεβικό Λέιζερ;

Όπως κάθε θεραπευτική μέθοδος των κιρσών (κιρσοι & θεραπεία) έτσι και το ενδολέιζερ έχει πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές αν και είναι πιο σπάνιες από αυτές της χειρουργικής των κιρσών.

Μπορεί να παρουσιαστούν ερεθισμοί φλεβών, υπέρχρωση του δέρματος ή εμφάνιση ευρυαγγειών στα σημεία που έγινε το λέιζερ και συνήθως υποχωρούν μόνα τους σε διάστημα λίγων μηνών.

Πολύ σπάνια έχει περιγραφεί εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση. Εγκαύματα του δέρματος πάνω από την φλέβα που θεραπεύεται οφείλονται σε λάθος τεχνικής. Επίσης πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστούν αλλεργίες και μολύνσεις.

Όλες αυτές οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, και περιορίζονται ακόμα περισσότερο με την εμπειρία και την εξειδίκευση του ιατρού.

Μήπως χρειάζεται ο οργανισμός τις φλέβες που εξαλείφουμε;

Oι παθολογικές φλέβες, που εξαλείφουμε με την Σκληροθεραπεία, δεν είναι μόνο άχρηστες για τον οργανισμό μας, αλλά και επιζήμιες για το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο του ποδιού μας.

Οι χαλασμένες φλέβες (κιρσοι ευρυαγγειες), αντί να ανεβάσουν το αίμα στη καρδιά, το κατεβάζουν προς τα κάτω και φορτώνουν τις υγιείς φλέβες με επιπλέον εργασία.

Το αίμα λιμνάζει, η φλεβική πίεση τοπικά αυξάνεται και έτσι δημιουργούνται συνθήκες ιδανικές για να καταστραφούν κι άλλες υγιείς φλέβες.

H εξάλειψη των παθολογικών φλεβών ανακουφίζει σημαντικά τα πόδια, γιατί βελτιώνει τη φλεβική κυκλοφορία και το αίμα συνεχίζει να επιστρέφει στη καρδιά με τις υπόλοιπες, υγιείς φλέβες.

Αίμα, Φλέβες & Καρδιά – Τι είναι;

Με τις αρτηρίες πηγαίνει το αίμα από την καρδιά, στα διάφορα μέρη του σώματος, στη περιφέρεια. Με τις φλέβες επιστρέφει το αίμα πίσω στη καρδιά.

Σ’ ορισμένα άτομα, οι επιφανειακές φλέβες παύουν να λειτουργούν σωστά, το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις αυξάνονται και οι φλέβες διαστέλονται.

Oι διεσταλμένες αυτές επιφανειακές φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ανάλογα με το μέγεθός τους ονομάζονται κιρσοι, φλεβεκτασίες ή ευρυαγγείες.

Φλεβική Νόσος & Ολοκληρωμένη Θεραπεία

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φλεβική νόσος είναι χρόνια, εξελικτική, καλοήθης νόσος και ο οργανισμός έχει την τάση να χαλάει συνεχώς τις φλέβες του, άσχετα αν προηγήθηκε Χειρουργική θεραπεία, Σκληροθεραπεία ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Επίσης, η φλεβική νόσος εκφράζεται σε κάθε άτομο με διαφορετική ένταση και με διαφορετικό τρόπο.

Tονίζουμε, ότι αν θεραπευθεί σωστά το υπάρχον φλεβικό πρόβλημα (κιρσοι ή ευρυαγγειες), ελαττώνεται πολύ ο ρυθμός εμφάνισης καινούργιων κιρσών και ευρυαγγειών, γιατί όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η θεραπεία ανακουφίζει ιδιαίτερα τη φλεβική κυκλοφορία στα πόδια. Επίσης όσο πιο νωρίς θεραπευθεί η φλεβική νόσος, τόσο πιο εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη είναι η θεραπεία της.

Mετά από μία ολοκληρωμένη θεραπεία του συνολικού φλεβικού προβλήματος των κάτω άκρων (κι όχι μίας περιοχής ή όποιας φλέβας απλά φαίνεται), οι φλέβες μέτριου και μικρού μεγέθους, καθώς και οι ευρυαγγείες που θεραπεύθηκαν δεν ξαναεμφανίζονται οι ίδιες. Όμως, να μην ξεχνάμε, ότι η προδιάθεση να χαλάνε οι φλέβες των ποδιών μας είναι γραμμένη στο γενετικό μας κώδικα.

Είναι λοιπόν πιθανόν να επανεμφανιστούν σε άλλες, αλλά και στις ίδιες περιοχές προδιάθεσης, καινούργιες παθολογικές φλέβες και ευρυαγγείες.

Η διαδικασία επανεμφάνισης είναι αργή και σταδιακή. Για τον λόγο αυτό, περιοδική παρακολούθηση και συντήρηση του καλού αποτελέσματος κρίνεται σχεδόν πάντα απαραίτητη.

Στις περιπτώσεις μεγάλων κιρσών και των μεγάλων φλεβικών αξόνων που έχουν θεραπευθεί με σκληροθεραπεία, είναι δυνατόν, με τον καιρό, ο οργανισμός να ξαναφτιάξει κανάλια με ροή μέσα στις κεντρικές θεραπευμένες φλέβες.

Η διαδικασία επανασηραγγοποίησης των κεντρικών αξόνων είναι αργή και προηγείται μεγάλο διάστημα, πριν την επανεμφάνιση κιρσών. Όταν το διαπιστώσουμε αυτό σε πρώιμο στάδιο, σε επανέλεγχο ρουτίνας, με τη βοήθεια των εξελιγμένων υπερηχογράφων αγγείων (Triplex), το επαναθεραπεύουμε με απλούστατο τρόπο σε μία μόνο συνεδρία.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν, στις περιπτώσεις μεγάλων κιρσών, η περιοδική παρακολούθηση και συντήρηση του καλού αποτελέσματος, είναι ακόμα πιο σημαντική.