5 σημάδια που δείχνουν ότι οι κιρσοί χρειάζονται θεραπεία

Η εμφάνιση χαλασμένων φλεβών στα πόδια είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους, και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Μία από τις πιο συχνές φλεβικές παθήσεις είναι οι κιρσοί, οι οποίοι είναι διογκωμένες φλέβες που προεξέχουν στα πόδια μας. Αυτές οι φλέβες ενοχλούν πολύ την αισθητική μας και συχνά, αλλά όχι πάντα, προκαλούν συμπτώματα βάρους και κούρασης στα πόδια, που επιδεινώνονται στη ζέστη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι φλέβες αυτές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, επιβαρύνουν καθημερινά την φλεβική κυκλοφορία και βάζουν σε κίνδυνο την φλεβική υγεία του ποδιού μας. Εκτός λοιπόν από αισθητικούς λόγους, χρειάζονται άμεση θεραπεία ειδικά αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

1. Είναι εύκολα ορατές:

Αν υπάρχουν φλέβες στα πόδια που εμφανίστηκαν πρόσφατα και εξέχουν προς τα έξω και φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι, τότε σημαίνει ότι οι κιρσοί βρίσκονται μεν σε αρχικό στάδιο, αλλά πρέπει να θεραπευτούν για να προλάβετε την επιδείνωσή τους και τις επιπλοκές της φλεβικής νόσου.

Θα τις δείτε πιό εύκολα όταν είστε λίγη ώρα σε όρθια θέση και συνήθως κάτω από το γόνατο ή και στους μηρούς και θα τις ξεχωρίσετε εύκολα από τους ελικοειδείς σχηματισμούς που κάνουν και το μπλέ ή πράσινο χρώμα τους.

2. Βαριά και κουρασμένα πόδια:

Aν έχετε αρχίσει να νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα όσο περνάει η ημέρα. Αν έχουν χάσει την ενέργεια τους και θέλετε να κάτσετε και να τα ξεκουράσετε βάζοντάς τα ψηλά, τότε η φλεβική σας κυκλοφορία υποφέρει. Είναι λοιπόν πιθανόν να υπάρχουν φλεβικά προβλήματα ή κιρσοί που δεν τους βλέπετε, είτε κιρσοί που ήδη έχουν εμφανιστεί και εσείς τους αγνοείτε ή αδιαφορείτε. Τα σύμπτωματα αυτά γίνονται εντονότερα στην πολύωρη ορθοστασία και στη ζέστη. Βελτιώνονται συνήθως όταν περπατήσουμε ή γυμναστούμε και εξαφανίζονται μετά από ένα καλό νυκτερινό ύπνο.

3. Αλλαγή στην εμφάνιση των ποδιών σας:

Αν νιώθετε ότι, ενώ δεν έχετε πάρει κιλά, τα πόδια σας έχουν αλλάξει εξωτερικά και είναι πρησμένα και πιο άσχημα, τότε πιθανόν να πάσχει το φλεβικό σας σύστημα στα κάτω άκρα. Πρεπέι να ελεγχθείτε από Φλεβολόγο και εφόσον πάσχετε από κιρσούς να αποφασίσετε κάποια σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία.

Η συγκεκριμένη φλεβική πάθηση, καθώς εξελίσσεται επιβαρύνει την φλεβική κυκλοφορία και για τον λόγο αυτό προκαλεί επίσης δερματικές αλλοιώσεις, όπως αλλαγή στο χρώμα και στην υφή του δέρματος, ξηροδερμία και παρουσία έντονων ευρυαγγειών στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν ότι το δέρμα σας είναι πιο σκούρο και πιο ξηρό, ή αν δείτε μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία γύρω από τους αστραγάλους, είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφθείτε Φλεβολόγο.

4. Αιμορραγία και πληγές:

Οι πολύ διασταλμένες φλέβες μπορεί κάποιες φορές να σπάσουν και να αιμορραγήσουν και σε προχωρημένα στάδια να προκαλέσουν καταστροφή του δέρματος χαμηλά στα πόδια και Άτονα φλεβικά έλκη.

Αν λοιπόν δείτε έλκη και πληγές στο δέρμα σας, ιδιαίτερα γύρω από τους αστραγάλους, σημαίνει ότι ήδη έχετε παραμελήσει αρκετά το πρόβλημα, βρίσκεστε πλέον σε κατάσταση φλεβικής ανεπάρκειας και χρειάζεστε θεραπεία το συντομότερο δυνατόν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Φλεβικά δερματικά έλκη δεν θεραπεύονται εύκολα και επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα της ζωής μας. Αν θεραπευτούν όμως οι κιρσοί που τα προκαλούν, τότε αυτά θα επουλωθούν και δεν θα εμφανιστούν ξανά στο μέλλον.

5. Παρουσία φλεγμονής ή θρόμβωσης:

O οργανισμός πολλές φορές αντιδρά με φλεγμονή στους κιρσούς. Μπορείτε να την αναγνωρίσετε εύκολα αν δείτε ερεθισμένη κάποια περιοχή των ποδιών σας στην οποία υπάρχουν φλέβες.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα πάνω από τον κιρσό έχει γίνει κόκκινο, ζεστό και είναι λίγο πρησμένο, ενώ το νιώθετε να πονάει αν το ακουμπήσετε απαλά με το χέρι σας. Αυτό είναι πιθανό σημάδι Επιπολής φλεβικής θρόμβωσης και πρέπει να επισκεφθείτε επειγόντος ιατρό.

Οι σύγχρονες θεραπείες για τους κιρσούς είναι ανώδυνες, αναίμακτες και πολύ αποτελεσματικές.

Ορισμένες απο αυτές, όπως είναι η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία με Αφρό, ολοκληρώνονται σε λίγες επισκέψεις στο ιατρείο, χωρίς ανάρρωση ή περιορισμούς. Εγχύουμε ειδικά σκληρυντικά φάρμακα με βοήθεια υπερήχων και μεγάλη ακρίβεια στις χαλασμένες φλέβες του ποδιού τις οποίες και καταστρέφουμε. Ο οργανισμός τις απορροφά φυσιολογικά και η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται.

Το Ενδοφλεβικό Laser είναι πιο επεμβατικό, χρειάζεται αρκετή τοπική αναισθησία, και το εφαρμόζουμε συνήθως στους μεγαλύτερους κιρσούς. Προφέρει πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς νοσηλεία και εύκολη ανάρρωση. Εισάγουμε λεπτή ίνα Laser στη κεντρική χαλασμένη φλέβα ή οποία έχει δημιουργήσει τους κιρσούς και με ενέργεια Laser την καταστρέφoυμε. Οι κιρσοί βελτιώνονται, σπάνια όμως εξαφανίζονται. Για ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα θα απαιτηθούν επιπλέον θεραπευτικές διαδικασίες, όπως μικροφλεβεκτομές την ώρα του Laser ή συνεδρίες ενέσεων αργότερα στο ιατρείο.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.