Σκληροθεραπεία: Τι είναι; Ποιές ουσίες χρησιμοπούμε; Γιατί είναι αποτελεσματική με τους κιρσούς;

Η σκληροθεραπεία είναι ίσως η πιο δημοφιλής μέθοδος θεραπείας για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων στα κάτω άκρα, όπως των κιρσών και ευρυαγγειών. Είναι το βασικό εργαλείο που έχει στα χέρια του ο έμπειρος φλεβολόγος για τη θεραπεία της φλεβικής νόσου. Στα ιατρεία Valsamis Veins, ο χειρουργός Μάριος Βαλσάμης εφαρμόζει ο ίδιος, καθημερινά όλα τα είδη Σκληροθεραπείας με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση από το 1997.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Σκληροθεραπεία;

Είναι ελάχιστα επεμβατική. Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Δεν απαιτεί προετοιμασία πριν. Δεν έχει ανάρρωση και περιορισμούς μετά. Γίνεται στα ιατρεία σαν μία απλή ιατρική πράξη, χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Ένας έμπειρος φλεβολόγος μπορεί με την σκληροθεραπεία να θεραπεύσει λειτουργικά και αισθητικά όλο το φάσμα των καθημερινών φλεβικών προβλημάτων στα πόδια, από την πιό μικρή ευρυαγγεία έως προβλήματα μεγάλων και επιπλεγμένων κιρσών.

Υπάρχει η απλή Σκληροθεραπεία και η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία. Είναι μια αξιόπιστη θεραπεία η οποία, αν και  χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ευρώπη περισσότερο από 50 χρόνια, συνεχώς εξελίσσεται, μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται. Στα European Guidelines του 2013, η Σκληροθεραπεία έχει ένδειξη για θεραπεία των ανεπαρκών Σαφηνών Φλεβών (GRADE 1A). Στο σημερινό άρθρο θα εμβαθύνουμε στο τι συμβαίνει όταν σκληρυντικό διάλυμα εισέρχεται στις χαλασμένες και αντιαισθητικές φλέβες και γιατί αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας το πρόβλημα των κιρσών: γιατί εμφανίζονται και γιατί πρέπει να θεραπευτούν.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι φλέβες έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης, που επιτρέπουν την ροή του αίματος πρός μία κατεύθυνση, δηλαδή προς την καρδιά. Σε ορισμένα άτομα, με την πάροδο του χρόνου οι βαλβίδες κάποιων φλεβών στα πόδια παύουν να λειτουργούν σωστά και το αίμα πέφτει προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας. Έτσι λιμνάζει στις φλέβες αυτές και στους κλάδους τους, χαμηλά στα πόδια. Αυτές οι φλέβες και οι κλάδοι τους διαστέλλονται, γίνονται ελικοειδείς, έρχονται στην επιφάνεια του δέρματος και ονομάζονται κιρσοί. Στη φάση αυτή αρχίζουν συνήθως τα συμπτώματα όπως πόνος, νυκτερινές κράμπες, κουρασμένα, βαριά και πρησμένα πόδια προς το τέλος της ημέρας και στο ζεστό περιβάλλον. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από τον βραδινό ύπνο.

Όταν το πρόβλημα δεν θεραπευθεί, συνήθως εξελίσσεται και σταδιακά θα δημιουργήσει στο πόδι πιο προχωρημένη φλεβική νόσο, που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Κιρσούς θα εμφανίσει το 30% γυναικών και ανδρών, σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα αίτια έχουν σχετισθεί με την κληρονομικότητα, αλλά επιδεινώνονται σημαντικά από την ηλικία, τα ορθοστατικά επαγγέλματα, την εγκυμοσύνη και την παχυσαρκία.

Η θεραπεία του προβλήματος γίνεται με την εξουδετέρωση των χαλασμένων και κιρσοειδών φλεβών, όπου το αίμα λιμνάζει. Μην ανησυχείτε!! Οι υπόλοιπες υγιείς φλέβες δουλεύουν τώρα πιο ξεκούραστα και είναι υπεραρκετές για την σωστή κυκλοφορία του ποδιού.

Στο παρελθόν, γινόταν χειρουργική αφαίρεση των κιρσών με αναισθησία, τομές, νοσηλεία, και ανάρρωση και είχε υψηλά ποσοστά υποτροπής των κιρσών.

Οι σύγχρονες θεραπείες των κιρσών είναι οι “Ενδοφλεβικές”. Αντί να αφαιρέσουμε τις προβληματικές φλέβες, μπαίνουμε μέσα τους και ανώδυνα τις καταστρέφουμε. Οι κιρσοί απορροφούνται φυσιολογικά από το σώμα, και η κυκλοφορία αμέσως αποκαθίσταται. Τα συμπτώματα επίσης αμέσως εξαφανίζονται και η όψη του ποδιού σταδιακά βελτιώνεται.  Με την “Σκληροθεραπεία” συρρικνώνουμε τις προβληματικές φλέβες, εγχύοντας μέσα τους ειδικές χημικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “σκλήρυνση της φλέβας”.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η Σκληροθεραπεία είναι πολύ απλή για τον ασθενή, χρειάζεται όμως εξειδίκευση και καλή γνώση της τεχνικής από τον ιατρό, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Τι είναι η “Σκλήρυνση”; Τι ακριβώς κάνει στους κιρσούς;

Στην ιατρική ορολογία “Σκλήρυνση” θεωρείται η δημιουργία σκληρού ουλώδους συνδετικού ιστού μετά από καταστροφή και νέκρωση κάποιου σημείου του σώματος.

Όσον αφορά τους κιρσούς, όταν χορηγούμε σκληρυντικό διάλυμα μέσα τους, τραυματίζουμε ανώδυνα το εσωτερικό τους τοίχωμα και το καταστρέφουμε με χημικό τρόπο. Αυτό οδηγεί στη σκλήρυνση της χαλασμένης φλέβας η οποία είναι πλέον “νεκρή”. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα αναγνωρίζει αυτή τη φλέβα που έχει υποστεί σκλήρυνση ως μη-βιώσιμο υλικό και ξεκινά την φυσιολογική απορρόφησή της. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες και διαφέρει από άτομο σε άτομο..

Όλες οι σύγχρονες Φλεβολογικές θεραπείες καταστρέφουν με διάφορους τρόπους τους κιρσούς, για να πετύχουν την εξαφάνισή τους:

 1. Θερμικός Τραυματισμός: Ενδοφλεβικό Laser ή Ραδιοσυχνότητες
 2. Χημικός Τραυματισμός: Σκληρυντικές ουσίες και Σκληρυντικοί αφροί που εφαρμόζονται στη Σκληροθεραπεία και στην Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό.
 3. Συγκολλητικός & Χημικός Τραυματισμός: Χρήση σύγχρονης ιατρικής κόλλας ειδική για θεραπεία κιρσών.
 4. Μηχανικός & Χημικός Τραυματισμός: Τεχνική Clarivein.

Υπάρχουν δύο είδη σκληρυντικών ουσιών (σε μορφή υγρού ή αφρού) που  χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

 1. Sodium Tetradecyl Sulphate: (εν συντομία STS, εμπορικό όνομα Thrombovar ή Fibrovein) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία όλων των χαλασμένων φλεβών, από μεγάλους κιρσούς, έως την πιο μικρή ευρυαγγεία.
 2. Polidocanol: (εν συντομία POL, εμπορικό όνομα Aethoxysklerol) επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ευρυαγγείας, όλων των χαλασμένων φλεβών, από μεγάλους κιρσούς, έως την πιο μικρή ευρυαγγεία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Σκληροθεραπείας;

Όπως σε όλες τις θεραπείες κιρσών που πραγματοποιούνται στα “Ιατρεία φλεβικών παθήσεων” Valsamis Veins, έτσι και στη σκληροθεραπεία χαρτογραφούμε το φλεβικό πρόβλημα χρησιμοποιώντας υπέρηχους αγγείων triplex. Με αυτή τη διαδικασία εντοπίζουμε κυρίως τις μη ορατές επιζήμιες φλέβες κάτω από το δέρμα, που τροφοδοτούν και δημιουργούν το πρόβλημα των κιρσών. Αν δεν υπάρχουν υποκείμενες τροφοδοτικές φλέβες, εφαρμόζεται η μέθοδος της Σκληροθεραπείας  με υγρά ή αφρό από το φλεβολόγο για τη θεραπεία των χαλασμένων φλεβών που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν υπάρχουν εσωτερικοί κιρσοί οι οποίοι δεν φαίνονται στο δέρμα οι εγχύσεις γίνονται με την βοήθεια υπερήχων και η τεχνική ονομάζεται Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία. Στις περιπτώσεις που η κεντρική χαλασμένη φλέβα έχει μεγάλη διάμετρο, προτιμούμε συχνά την τεχνική του Ενδοφλεβικού Laser σε συνδυασμό με τη σκληροθεραπεία.

Τι να θυμάστε

 • Όταν σκληρυντική ουσία εγχέεται σε παθολογική φλέβα, προκαλείται χημικός τραυματισμός, συρρίκνωση και φυσιολογική απορρόφηση της παθολογικής φλέβας.
 • Με την εξαφάνιση των παθολογικών φλεβών, γλυτώνουμε από την ζημιά που προκαλούσαν στο πόδι και οι υπόλοιπες υγιείς φλέβες δουλεύουν πλέον ξεκούραστα. Τέλος η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται.
 • Η σκληροθεραπεία είναι δημοφιλής και σημαντική φλεβολογική τεχνική, γιατί είναι απλή για τον ασθενή, αποτελεσματική και η λιγότερο επεμβατική από όλες τις σύγχρονες θεραπείες.
 • Την εφαρμόζουμε συχνά στη θεραπεία των μικρών και μέτριων και κιρσών. Μετά από τη θεραπεία, συνιστάται περιοδικός έλεγχος για τη συντήρηση του καλού αποτελέσματος.
 • Με την σκληροθεραπεία, συγχρόνως με το πρόβλημα των κιρσών, μπορούμε να βελτιώσουμε και την αισθητική του ποδιού, εξαφανίζοντας τα αντιαισθητικά φλεβίδια και ευρυαγγείες που συχνά συνυπάρχουν.
 • Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπείες κιρσών κλείστε ραντεβού με τον Μάριο Βαλσάμη.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.