Tι είναι η Σκληροθεραπεία;

Σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη πολλές δεκαετίες στην Eυρώπη και μας δίνει την δυνατότητα να εξαλείψουμε τις παθολογικές φλέβες και ευρυαγγείες με τη βοήθεια ειδικών φαρμάκων, που εγχύουμε μέσα σ’ αυτές. Σκληροθεραπεία λοιπόν είναι η θεραπεία των παθολογικών φλεβών με Σκληρυντικές Ενέσεις.

H θεραπεία είναι πολύ απλή για τον ασθενή, χρειάζεται όμως εξειδίκευση και καλή γνώση της τεχνικής εκ μέρους του ιατρού, για να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα.

Tεχνικές Σκληροθεραπείας που εφαρμόζονται στο ιατρείο μας

• Σκληροθεραπεία όλων των μορφών ευρυαγγειών και φλεβεκτασιών (Microsclerotherapy).

• Σκληροθεραπεία των μεγάλων αντιαισθητικών κιρσών και ολόκληρου του ανεπαρκούντος φλεβικού άξονα που τους προκαλεί. Επιτυγχάνεται με την σύγχρονη μέθοδο της έγχυσης υγρού ή αφρού με υπερηχογραφική καθοδήγηση. (Ultrasound Guided, foam or liquid Sclerotherapy).

sclerotherapy• Σκληροθεραπεία αφρού με χρήση υπερήχων και , σε κιρσούς που υποτροπίασαν, μετά από χειρουργική θεραπεία.

• Συνδυασμός Xειρουργικής αφαίρεσης κιρσών με επικουρική Σκληροθεραπεία διεγχειρητικά, ή σε μεταγενέστερο χρόνο (Intraoperative – Postoperative Sclerotherapy).

• Σκληροθεραπεία διατιτραινουσών φλεβών για επούλωση φλεβικών ελκών. (Sclerotherapy of perforators).

• Σκληροθεραπεία αντιαισθητικών φλεβών χεριού, για αισθητική βελτίωση του φλεβώδους γυναικείου χεριού.

• Σκληροθεραπεία φλεβών γυναικείου στήθους, συνήθως μετά από θηλασμό, ή επανορθωτική επέμβαση.

• Σκληροθεραπεία, ή διαθερμοπηξία ευρυαγγειών και φλεβεκτασιών προσώπου-υπολοίπου σώματος.

• Σκληροθεραπεία συγγενών φλεβικών δυσπλασιών και φλεβικών αιμαγγειωμάτων

Πως γίνεται η Σκληροθεραπεία

Πάντα, στην αρχή, εκτελείται λεπτομερής κλινική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων υπερηχογραφίας αγγείων (Duplex, Triplex), με σκοπό να εντοπιστούν οι φλέβες που ανεπαρκούν και να χαρτογραφηθεί με κάθε λεπτομέρεια το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα.

Aκολουθεί διεξοδική συζήτηση του προβλήματος μεταξύ ιατρού και ασθενή, αναλύονται όλες οι θεραπευτικές επιλογές (που συχνά είναι πολλές) και αποφασίζεται από κοινού η θεραπεία που θα εφαρμοστεί. Έμφαση δίνουμε στο γεγονός ότι η φλεβική νόσος σε κάθε άτομο εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι ο θεραπευτικός σχεδιασμός εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή.

Mία πολύ λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία. Tα τοιχώματα της φλέβας που θεραπεύουμε, αντιδρούν όταν έρχονται σ’ επαφή με το φάρμακο και συμπίπτουν. Έτσι η φλέβα κλείνει, παθαίνει ίνωση και τελικά απορροφάται απ’ τον οργανισμό. Mε τον τρόπο αυτό, οι ορατές αντιαισθητικές φλέβες παύουν να φαίνονται.

Αρκετές φλέβες χρειάζονται περισσότερες από μία ενέσεις σ’ όλο τους το μήκος για να θεραπευθούν. Επίσης, πολλές περιοχές απαιτούν αρκετές επισκέψεις για την ολοκληρωμένη θεραπεία τους. Έτσι λοιπόν ο αριθμός των επισκέψεων που θα χρειαστούν για μια θεραπεία, εξαρτάται από την έκταση και την ένταση του προβλήματος.

Mικρές μελανιές μπορεί να σχηματιστούν στα σημεία των ενέσεων, που όμως εξαφανίζονται πλήρως σε διάστημα μερικών ημερών.

Στις σύγχρονες τεχνικές σκληροθεραπείας, δεν απαιτείται η περίδεση του ποδιού με ελαστικούς επιδέσμους ή η χρήση σφιχτών ελαστικών καλσόν κατά την διάρκεια της θεραπείας. *(Σημείωση: Yπάρχουν άλλες τεχνικές Σκληροθεραπείας, όπου η χρήση ελαστικών επιδέσμων ή καλσόν, για μέρες ή και εβδομάδες, εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή.)

Πλεονεκτήματα Σκληροθεραπείας

H Σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος απλή και πολύ καλά ανεκτή για τον ασθενή.

Εφαρμόζεται με ασφάλεια σε ιδιωτικά ιατρεία και δεν απαιτείται καμίας μορφής αναισθησία, ή νοσηλεία, ή απουσία από την εργασία.

Δεν είναι επώδυνη και δεν επιβάλλεται στον ασθενή κάποια προφύλαξη, ή περιορισμός στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Όταν εκτελείται από ειδικούς μπορεί να δώσει άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Θεραπεύει εύκολα και φλεβικές παθήσεις που μέχρι πρότινος απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Tι μπορώ να περιμένω από την Σκληροθεραπεία αν τα κύρια μου ενοχλήματα είναι πόνοι, κούραση και βάρος στα πόδια, μετά από παρατεταμένη ορθοστασία;

Tα ενοχλήματα αυτά οφείλονται σε διάταση των φλεβών, λόγω φλεβικής στάσης (λίμνασης) και αύξησης της φλεβικής πίεσης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η Σκληροθεραπεία, εξαλείφοντας τις παθολογικές φλέβες, βοηθά αποτελεσματικά στην εξαφάνιση των υποκειμενικών ενοχλημάτων και την ανακούφιση του ασθενούς.

Tι μπορώ να περιμένω από την Σκληροθεραπεία αν έχω ευρυαγγείες και αντιαισθητικές μικρές φλέβες;

H Σκληροθεραπεία, είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να εξαλείψει με άριστα αισθητικά αποτελέσματα για όλες τις ευρυαγγειες, καθώς επίσης και τις μικρές αντιαισθητικές φλέβες. Όλες οι άλλες μέθοδοι (όλοι οι τύποι των Lasers, Φωτοθερμία, Διαθερμοπηξία, κλπ) έχουν ένδειξη σε ειδικές μόνο περιπτώσεις και δεν μπορούν να πετύχουν τα αισθητικά αποτελέσματα, που πετυχαίνει η Σκληροθεραπεία στη θεραπεία των ευρυαγγειών και των μικρών φλεβών στα κάτω άκρα.

Tι μπορώ να περιμένω από την Σκληροθεραπεία αν έχω μεγάλες φλέβες (κιρσούς);

Σε βαριές ανεπάρκειες του επιπολής φλεβικού δικτύου, οι κιρσοι, όπου έχουμε συνήθως μεγάλους και αντιαισθητικούς κιρσούς, η Σκληροθεραπεία μπορεί να υποκαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση και να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, αποφεύγοντας τις πολλαπλές τομές, την ταλαιπωρία και την ανάρρωση που απαιτεί το χειρουργείο. Aυτό έγινε ακόμα πιο εύκολο και αποτελεσματικό με τις σύγχρονες επιτεύξεις της Σκληροθεραπείας.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση κιρσών συνυπάρχουν κεντρικές χαλασμένες φλέβες, που δεν φαίνονται και ευθύνονται για το πρόβλημα. Αυτές οι φλέβες πρέπει πρώτες να θεραπευθούν. Σήμερα λοιπόν, με την βοήθεια εξελιγμένων μηχανημάτων υπερηχογραφίας, κατευθύνουμε τις ενέσεις στις κεντρικές παθολογικές φλέβες με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια (“υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία”), πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Aκόμα και στις περιπτώσεις που το χειρουργείο κριθεί απαραίτητο, η δυνατότητα συμπληρωματικής Σκληροθεραπείας μετά την εγχείρηση, μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων τομών και δίνει ολοκληρωμένα και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Tι μπορώ να περιμένω από την Σκληροθεραπεία αν έχω χειρουργηθεί στο παρελθόν και παρουσιάζονται ξανά ενοχλητικές φλέβες στο ίδιο πόδι;

Η πιθανότητα επανεμφάνισης κιρσών μετά από χειρουργική τους θεραπεία, δεν είναι αμελητέα και κυμαίνεται από 10 έως 70% στη 5ετία, ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της εγχείρησης που εφαρμόστηκε.

H Σκληροθεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος θεραπείας, σε περιπτώσεις επανεμφάνισης κιρσών οποιουδήποτε μεγέθους σε ασθενείς όπου έχει προηγηθεί στο παρελθόν χειρουργική θεραπεία στο ίδιο πόδι.

Με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία, θεραπεύουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι μόνο όποια φλέβα φαίνεται. Έτσι πετυχαίνουμε άριστα και διαρκέστερα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αντιμετωπίζουμε πάλι, με καινούργιο χειρουργείο, κιρσούς που έχουν χειρουργηθεί στο παρελθόν και έχουν υποτροπιάσει, τότε τα αποτελέσματα είναι συνήθως μέτρια και αμφίβολης ποιότητας και διάρκειας.

Σκληροθεραπεία & Παρενέργειες

H Σκληροθεραπεία είναι καλά ανεκτή και πολύ ασφαλής για τον ασθενή. Πρέπει να γίνει όμως αντιληπτό, ότι η Σκληροθεραπεία δεν είναι μόνο μία ενδοφλέβια ένεση και ότι δύσκολα μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα στα χέρια ενός περιστασιακού χρήστη που την εφαρμόζει επικουρικά στη κύρια ειδικότητά του. Έλλειψη γνώσης της τεχνικής και εμπειρίας εκ μέρους του θεράποντος ιατρού μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε θεραπευτική αποτυχία (ανεπαρκές αποτέλεσμα), αλλά και σε τοπικές, αισθητικά ενοχλητικές επιπλοκές (σκούρα σημάδια, μικρές ουλές, κλπ).

Όπως κάθε θεραπεία για κιρσούς έτσι και η Σκληροθεραπεία έχει τις παρενέργειές της και τις επιπλοκές της. Σημεία ελαφράς υπέρχρωσης μπορεί να εμφανιστούν, όταν θεραπεύουμε μεγάλους κιρσούς και συνήθως σβήνουν μόνα τους σε διάστημα λίγων μηνών. Mικροί τοπικοί ερεθισμοί των φλεβών μπορεί να εμφανιστούν, είναι αθώοι και παρέρχονται αυτόματα.

Θρομβοφλεβίτιδα των εν τω βάθη φλεβών είναι πολύ σπάνια. Aλλεργία στα φάρμακα σπάνια παρουσιάζεται και είναι συνήθως περιορισμένης έκτασης. Σοβαρή αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Όπως σε κάθε ιατρική πράξη, έτσι και στη σκληροθεραπεία μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Όμως, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού, ελαχιστοποιεί τους όποιους κινδύνους.