Φλεβίτιδα – Πως να τη θεραπεύσετε

«Πώς να θεραπεώσω την φλεβίτιδα;» αναρωτιούνται όσοι ενοχλούνται από τα αισθητικά προβλήματα που προκαλεί στα πόδια τους η φλεβική νόσος, αλλά και όσοι ενοχλούνται από τα συμπτώματα των κιρσών τους.

Μερικοί ασθενείς αγνοούν το γεγονός ότι οι κιρσοι αποτελούν φλεβολογικό πρόβλημα, γιατί πιθανόν να μην νιώθουν ενοχλήσεις ή δεν έχουν ενημερωθεί.

Σε άλλους ασθενείς μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, επειδή η φλεβική νόσος εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο.

Σε κάθε περίπτωση, οι κιρσοί αποτελούν το δεύτερο στάδιο φλεβικής νόσου των κάτω άκρων.

Στη συνηθισμένη τους μορφή δεν αποτελούν επικίνδυνη πάθηση, αλλά προκαλούν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, που συνήθως κινητοποιεί τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία.

Οι χρόνιοι, πολύ διεσταλμένοι και παραμελημένοι κιρσοί, μπορεί να δημιουργήσουν φλεβική ανεπάρκεια και φλεβίτιδα.

Αυτό συμβαίνει όταν εμφανιστούν πρήξιμο στον αστράγαλο, αλλοιώσεις στη ποιότητα και στο χρώμα του δέρματος του ποδιού χαμηλά, ή τέλος άτονο φλεβικό έλκος.

Τι είναι η φλεβίτιδα και τι η φλεβική ανεπάρκεια;

Ο όρος «φλεβίτιδα» στις μέρες μας, θεωρείται αδόκιμος και γι αυτό τείνει να εγκαταλειφθεί η χρήση του και να αντικατασταθεί από τον όρο «φλεβική ανεπάρκεια».

Τον χρησιμοποιούσαν οι «παλιοί» για να περιγράψουν την ύπαρξη μεγάλων, παραμελημένων κιρσών, με αρκετά σημάδια στα πόδια, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα προχωρημένης φλεβικής ανεπάρκειας και επιφανειακές θρομβώσεις των διεσταλμένων κιρσών.

Άλλες φορές εξέφραζε την εμφάνιση μεγάλων κιρσών, χωρίς την ύπαρξη άλλων αλλοιώσεων.

Φλεβική ανεπάρκεια ονομάζεται η χρόνια διαταραχή στην επιστροφή του φλεβικού αίματος των κάτω άκρων προς την καρδιά, που έχει αρχίσει να παρουσιάζει αλλοιώσεις στα πόδια μας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες και καλό είναι να χρησιμοποιούμε τον όρο φλεβική ανεπάρκεια που είναι μοντέρνος, παγκόσμια αποδεκτός και αντιληπτός και επιστημονικά ακριβέστατος.

Η ύπαρξη κιρσών στα πόδια μας, δεν σημαίνει ότι έχουμε φλεβική ανεπάρκεια.

Σημαίνει μόνον ότι μερικές φλέβες των ποδιών μας έχουν χαλάσει και έχουν διασταλεί.

Η φλεβική κυκλοφορία του ποδιού μας μπορεί να γίνεται φυσιολογικά με τις υπόλοιπες υγιείς φλέβες του ποδιού μας.

Όταν η φλεβική κυκλοφορία του ποδιού μας αρχίσει να διαταράσσεται και το αίμα πλέον λιμνάζει σε όλο το πόδι και όχι μέσα σε μερικούς κιρσούς, τότε αρχίζει η φλεβική ανεπάρκεια.

Όταν το αίμα του ασθενούς λιμνάζει στα πόδια, τότε δημιουργεί οιδήματα, αλλοιώσεις στο χρώμα και την υφή του δέρματος και του λίπους στις πιο χαμηλές περιοχές και άτονα φλεβικά έλκη.

Η φλεβική ανεπάρκεια υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του και προκαλεί μόνιμα και ανεπίστρεπτα αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα των ποδιών.

Μπορεί ωστόσο να προληφθεί, αν ο ασθενής κινητοποιηθεί για να αναζητήσει έγκαιρα θεραπεία για τους κιρσούς του.

Οι σύγχρονες θεραπείες για τους κιρσούς

Η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται με σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται μέσα στον αυλό της φλέβας και προσφέρουν υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Το κλασικό επίπονο χειρουργείο των κιρσών είναι πια παρελθόν.

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό

Με τη σκληροθεραπεία αντιμετωπίζονται όλα τα είδη κιρσών και τα αντιαισθητικά φλεβίδια, προσφέροντας εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο με ασφάλεια, χωρίς περιορισμούς στην καθημερινότητα μας.

Απαιτούνται μερικές επισκέψεις ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό, κατευθύνονται με μεγάλη ακρίβεια και εισάγονται στον αυλό των επιζήμιων φλεβών ειδικές ουσίες που τις νεκρώνουν χημικά.

Ο οργανισμός μετά τις απορροφάει.

Με την μέθοδο αυτή θεραπεύουμε όλες τις χαλασμένες φλέβες του ποδιού μας.

Τις κεντρικές που δημιουργούν το πρόβλημα, και τους κιρσούς που βλέπουμε στα πόδια μας.

Θεραπεία με Laser ή RF

Η θεραπεία με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες είναι πιο επεμβατική από τις ενέσεις, εκτελείται σε κλινική και απαιτεί ειδική αντισηψία και τοπική αναισθησία.

Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά την επέμβαση, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Εισάγεται μέσα στον αυλό της παθολογικής κεντρικής φλέβας μια οπτική ίνα λέιζερ ή μια ίνα ραδιοσυχνοτήτων και χορηγείται θερμική ενέργεια που καυτηριάζει τη κεντρική φλέβα, η οποία δημιουργεί τους κιρσούς.

Η φλέβα νεκρώνεται και απορροφάται ύστερα από τον οργανισμό.

Οι κιρσοί που βλέπαμε στα πόδια μας και προέρχονταν από την φλέβα, αν μεν είναι μικροί, μικραίνουν κι άλλο και εξαφανίζονται με τον καιρό.

Αν είναι μέτριοι ή μεγάλοι, δεν θα εξαφανιστούν μόνοι τους και καλό είναι να αφαιρούνται με μικροφλεβεκτομές και επιπλέον τοπική αναισθησία την ώρα της διαδικασίας.

Αλλιώς πρέπει να γίνει επιπλέον σκληροθεραπεία τους σε μετέπειτα χρόνο στο ιατρείο του ιατρού.

Θεραπεία με ενδοφλεβική κόλλα

Αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπεία για τους κιρσούς που χρησιμοποιεί την επαναστατική ενδοφλεβική κόλλα VenaSeal.

Με τη συνδρομή των υπερήχων και με τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα, εισάγονται στη κεντρική φλέβα μικροποσότητες της ειδικής κόλλας.

Η παθολογική φλέβα κλείνει σε λίγα δευτερόλεπτα και μετά από καιρό απορροφάται από τον οργανισμό.

Με την μέθοδο αυτή, δεν απαιτείται ούτε τοπική αναισθησία, εκτός αν χρειαστεί να κάνουμε και μικροφλεβεκτομές μερικών κιρσών για ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία είναι δοκιμασμένη και θεωρείται ασφαλής.