Πόδια – Πως θα παραμείνουν Όμορφα & Υγιή

Τα ψεγάδια που δημιουργούνται στα γυναικεία ποδια εξαιτίας των φλεβικών παθήσεων αντιμετωπίζονται με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους.

Οι κιρσοι και οι ευρυαγγείες μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν για τον ασθενή, με ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.

Ο χειρουργός, εξειδικευμένος στις φλεβικές παθήσεις, Μάριος Βαλσάμης σε άρθρο του στο iefimerida.gr μάς ενημερώνει για τις προηγμένες θεραπευτικές μεθόδους των φλεβικών παθήσεων.

Γιατί εκδηλώνονται φλεβικά προβλήματα;

Οι φλεβικές παθήσεις είναι συχνά κληρονομικές και όσοι έχουν προδιάθεση θα τις εμφανίσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η πάροδος της ηλικίας, η καθιστική ζωή και τα ορθοστατικά επαγγέλματα.

Τα φλεβικά προβλήματα μπορεί να εκδηλωθούν εξαιτίας των γυναικείων ορμονών, που μεταβάλλονται με τη χρήση αντισυλληπτικών, τις εγκυμοσύνες και την εμμηνόπαυση.

Τα περιττά κιλά, η παχυσαρκία και η διατροφή επηρεάζουν το φλεβικό σύστημα του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσουν αιτία εκδήλωσης φλεβικών παθήσεων.

Πώς θεραπεύονται οι φλεβικές παθήσεις;

Οι ευρυαγγείες αποτελούν το πρώτο στάδιο της φλεβικής νόσου και συνήθως αντιμετωπίζονται κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Θεραπεύονται με σκληρυντικές ενέσεις, με την μέθοδο της μικροσκληροθεραπείας, είτε με λέιζερ.

«Η θεραπεία εκλογής είναι η μικροσκληροθεραπεία και γίνεται πάντα στο χώρο του ιατρείου, χωρίς περιορισμούς στη καθημερινότη του θεραπευόμενου» αναφέρει ο Δρ. Μάριος Βαλσάμης.

«Η θεραπεία δεν πονάει, οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό» σημειώνει.

Το πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι θεραπεύει σε μερικές επισκέψεις όλα τα είδη και μεγέθη ευρυαγγειών.

Όσον αφορά στη θεραπεία των κιρσών, οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία, το ενδοφλεβικό λέιζερ και οι ραδιοσυχνότητες καθώς και η ενδοφλεβική κόλλα.

Μικροί και μεγάλοι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν στο ιατρείο με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό.

«Το σημαντικό πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας είναι ότι προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών» επισημαίνει ο κ. Βαλσάμης.

Σε περιπτώσεις μεγάλων κιρσών εφαρμόζεται επίσης συχνά η μέθοδος του ενδοφλεβικού Laser ή των ραδιοσυχνοτήτων.

«Γίνεται σε χώρο χειρουργείου για να μην υπάρχουν μικρόβια και απαιτείται τοπική αναισθησία.

Δεν γίνονται τομές και ο ασθενής δεν παραμένει στη κλινική.

Οι κιρσοί σε λίγο καιρό βελτιώνονται ή εξαφανίζονται» εξηγεί ο ιατρός.

«Παρόλα αυτά, πολύ συχνά χρειάζεται στην ίδια διαδικασία, αμέσως μετά το λέιζερ να αφαιρέσουμε με μικροτομές τους διεσταλμένους κιρσούς για σίγουρα αισθητικά αποτελέσματα, οπότε η μέθοδος δεν είναι εντελώς αναίμακτη τελικά» σημειώνει.

Πώς γίνεται η καινούρια θεραπεία με τη χρήση κόλλας;

Η νέα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών βασίζεται στη χρήση της ενδοφλεβικής κόλλας «Venaseal».

Με τη χρήση της ειδικής κόλλας δεν απαιτείται τοπική αναισθησία.

«Εισάγουμε έναν μικρό και μακρύ καθετήρα μέσα στη χαλασμένη φλέβα και πάντα με την βοήθεια των υπερήχων εγχύουμε ελάχιστες ποσότητες ειδικής κόλλας.

Η κόλλα “σφραγίζει” την φλέβα που δημιουργεί το πρόβλημα» εξηγεί ο κύριος Βαλσάμης.

Η νέα θεραπεία για τους κιρσούς έρχεται να συμπληρώσει το φάσμα επιλογής του χειρουργού για την εύρεση του καταλληλότερου τρόπου αντιμετώπισης του κάθε περιστατικού από τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους.

Γιατί οι φλεβικές παθήσεις πρέπει να θεραπεύονται;

Η φλεβική νόσος είναι καλοήθης και σε κανονικές συνθήκες δεν θέτει την ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο.

Δεν μένει στάσιμη ωστόσο, και όταν ο ασθενής αμελεί τη θεραπεία, με τον καιρό η νόσος επιδεινώνεται και εξελίσσεται.

«Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξή τους θεραπευθούν τα φλεβικά προβλήματα, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη, αποτελεσματική και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία τους» καταλήγει ο χειρουργός.