Σύγχρονες θεραπείες για αψεγάδιαστα πόδια

Οι ευρυαγγειες και οι κιρσοι μπορούν να εξαλειφθούν με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό και ανεκτό από τον ασθενή, με τις σύγχρονες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί χάρη στην αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών μέσων και υλικών στον τομέα της Ιατρικής.

Για τις θεραπείες που εφαρμόζονται με επιτυχία αλλά και για μία νέα θεραπευτική μέθοδο που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων των φλεβικών νόσων μίλησε στο vita.gr, ο χειρουργός με εξειδίκευση στη φλεβολογία, κύριος Μάριος Βαλσάμης.

«Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο στάδιο της φλεβικής νόσου, αντιμετωπίζονται μόνο για αισθητικούς λόγους και θεραπεύονται είτε με ενέσεις που ονομάζονται σκληρυντικές ενέσεις για ευρυαγγείες ή αλλιώς μικροσκληροθεραπεία, είτε με λέιζερ.

Συνήθως όμως, η μέθοδος που μπορεί να θεραπεύσει όλων των ειδών τις ευρυαγγείες και η πιο καταξιωμένη είναι οι σκληρυντικές ενέσεις» αναφέρει ο χειρουργός.

Όσον αφορά στη θεραπεία των κιρσών, οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται σήμερα, το ενδοφλεβικό λέιζερ, οι ραδιοσυχνότητες και η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία, τείνουν να υποκαθιστούν το χειρουργείο.

«Και στις 3 περιπτώσεις μπαίνουμε μέσα στη φλέβα και την καταστρέφουμε χωρίς να κάνουμε τομές.

Το λέιζερ και οι ραδιοσυχνότητες χρειάζονται τοπική αναισθησία και ένα περιβάλλον αποστειρωμένο που να μην υπάρχουν μικρόβια.

Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει στο ιατρείο, εξαιρετικά απλούστερα των άλλων, θέλει περισσότερες συνεδρίες αλλά είναι εντελώς προσαρμοσμένη στην καθημερινότητα του ασθενούς» σημειώνει ο κύριος Βαλσάμης.

Η νέα θεραπεία για τους κιρσούς έρχεται να συμπληρώσει το φάσμα επιλογής του χειρουργού για την εύρεση του καταλληλότερου τρόπου αντιμετώπισης του κάθε περιστατικού από τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους.

Η καινοτόμα θεραπεία με τη χρήση κόλλας είναι απλή και ασφαλής και εφαρμόζεται χωρίς την αναγκαιότητα τοπικής αναισθησίας με την έκχυση ελάχιστης ποσότητας κόλλας.

«Αντί να εκπέμψουμε ενέργεια λέιζερ και να κάψουμε τη φλέβα ή να βάλουμε φάρμακα, αφήνουμε λίγη κόλλα, πιέζουμε τη φλέβα και αυτή κολλάει.

Δεν χρειάζεται ούτε τοπική αναισθησία, ούτε ελαστικές κάλτσες» εξηγεί ο ίδιος.