Φλεβικη ανεπαρκεια: ποια είναι τα συμπτώματά της

Η φλεβικη ανεπαρκεια αποτελεί μία πάθηση που παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια σε ολοένα και νεότερους ανθρώπους λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Απασχολεί πιο συχνά τις γυναίκες παρά τους εκπροσώπους του ανδρικού φύλου και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως κιρσούς και ευρυαγγείες, και σε πιο προχωρημένα στάδια με δυσάρεστα συμπτώματα στα κάτω άκρα των ασθενών.

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας

Εμφάνιση ευρυαγγειών και κιρσών

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεβικη ανεπαρκεια συνήθως απευθύνονται σε ειδικό ιατρό όταν παρατηρήσουν στα πόδια τους ευρυαγγείες ή κιρσούς.

Οι ευρυαγγείες αποτελούν συνήθως αισθητικό πρόβλημα χωρίς να προκαλούν συμπτώματα, οι οποίες πιθανώς συνδέονται με την ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Οι κιρσοί καταδεικνύουν την ύπαρξη της πάθησης, συνηθέστερα στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξής της.

Πόνος ή δυσφορία στα πόδια

Οι ασθενείς με φλεβικη ανεπαρκεια αναφέρουν ότι αισθάνονται συχνά πόνο στα κάτω άκρα τους μετά από πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική στάση.

Εκτός από πόνο, στα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνονται η αίσθηση βάρους των ποδιών, καψίματος, φαγούρας, ή και μουδιάσματος.

Οίδημα στους αστραγάλους

Το οίδημα (πρήξιμο) σε χαμηλά σημεία των ποδιών των ασθενών με φλεβικη ανεπαρκεια αποτελεί συχνό σύμπτωμα το οποίο γίνεται ιδιαίτερα έντονο τις απογευματινές ώρες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με την ορθοστασία, την ακινησία δηλαδή σε όρθια στάση σώματος.

Το πρήξιμο συχνά ξεκινάει από τους αστραγάλους και κατά τη διάρκεια της ημέρας επεκτείνεται προς τα ψηλότερα σημεία των ποδιών.

Αίσθηση κούρασης στα πόδια

Οι ασθενείς με φλεβικη ανεπαρκεια αισθάνονται τα πόδια τους κουρασμένα και βαριά μετά από την άσκηση μέτριας δραστηριότητας, ακόμη και ύστερα από σύντομη ορθοστασία.

Το σύμπτωμα αυτό επηρεάζει σημαντικά τη ρουτίνα των ασθενών, καθώς περιορίζει την ενασχόλησή τους με καθημερινές δραστηριότητες.

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Η ερυθρότητα, ο ερεθισμός ή η εμφάνιση φλεγμονής στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους είναι πιθανό να σχετίζεται με την ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Όσο ο ασθενής με την πάροδο του χρόνου δεν λαμβάνει θεραπεία, η φλεβικη ανεπαρκεια προκαλεί υπέρχρωση -μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται κηλίδες με σκούρο καφέ χρώμα.

Σε προχωρημένες καταστάσεις της πάθησης, το δέρμα των αστραγάλων μπορεί να γίνει σκληρό και εύθραυστο και να οδηγήσει σε λιποδερματοσκλήρυνση.

Κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι νιώθουν κράμπες ή και δυσάρεστο αίσθημα καύσου προς το τέλος της ημέρας και κυρίως κατά την νυχτερινή κατάκλιση.

Οι κράμπες και ο καύσος στα πόδια συνδέονται με ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών», το οποίο όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες συνδέεται με την συνύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Σε προχωρημένα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας είναι πιθανό να εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα όπως: μελάνιασμα του δέρματος στην περιοχή των αστραγάλων και σχηματισμός ανοιχτών ή κλειστών ελκών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας οδηγεί σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την πάθηση.