Αισθητικές επιπλοκές σκληροθεραπείας: Μπορεί κάτι να πάει στραβά;

Όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες στην επιστήμη της ιατρικής, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος θεραπείας των φλεβών μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και επιπλοκές σκληροθεραπείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η ιατρική είναι η σπουδαιοτέρα των επιστημών, αλλά δυστυχώς, είναι μια μη ακριβής επιστήμη.

Επιπλοκές στη σκληροθεραπεία δεν παρουσιάζονται συχνά, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν αισθητικής φύσης προβλήματα στα πόδια όταν θεραπεύουμε κιρσούς ή ευρυαγγείες.

Η εξειδίκευση και η εμπειρία του ιατρού στην θεραπεία των φλεβών με σκληρυντικές ενέσεις, είναι δυνατόν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και παρενεργειών της θεραπείας.

Η εμφάνιση επιπλοκών περιορίζεται σημαντικά, αν ο θεράπων ιατρός ακολουθεί σωστή στρατηγική θεραπείας και εφαρμόζει σωστά την τεχνική των σκληρυντικών ενέσεων.

Τι είναι η σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι μια ασφαλής και επιτυχημένη μέθοδος που εφαρμόζεται πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των χαλασμένων φλεβών στα πόδια μας (κιρσοί και ευρυαγγείες) με τη έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα σε αυτές.

Με μια πολύ λεπτή βελόνα ο ιατρός εγχέει ποσότητα φαρμάκου στις παθολογικές φλέβες του ασθενή.

Τα τοιχώματα της φλέβας καταστρέφονται, όταν έρχονται σε επαφή με το φάρμακο και συμπίπτουν.

Ο κιρσός «κλείνει», παθαίνει ίνωση, απορροφάται από τον οργανισμό και έτσι οι ορατές αντιαισθητικές φλέβες εξαλείφονται.

Η σκληροθεραπεία (ή σκληρυντικές ενέσεις) είναι μια απλή θεραπεία για τον ασθενή, όχι επώδυνη και αποτελεσματική.

Αισθητικές επιπλοκες σκληροθεραπειας: ποιες εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς

Εμφάνιση νέων ευρυαγγειών

Στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε η σκληροθεραπεία μπορεί να εμφανιστούν νέες, ιδιαίτερα λεπτές ευρυαγγείες που ονομάζονται matting.

Η συχνότητα εμφάνισης της εν λόγω επιπλοκής ποικίλει από 5 – 10% περίπου και εξαρτάται μεταξύ άλλων από την τεχνική της θεραπείας.

Οι καινούριες ευρυαγγείες κάνουν την εμφάνισή τους σε χρονικό διάστημα 1 έως 3 μηνών.

Εξαλείφονται με συμπληρωματική σκληροθεραπεία ή και δερματικό Laser.

Συχνά όμως είναι πολύ επίμονες και ανθεκτικές στη θεραπεία τους.

Είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστούν μόνες τους μετά από πολλούς μήνες.

Υπέρχρωση

Η υπέρχρωση συνιστά την ανάπτυξη σημαδιών στο δέρμα, καφέ-κίτρινης απόχρωσης, στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε σκληροθεραπεία.

Μεταξύ των αιτιών της υπέρχρωσης είναι η τεχνική της σκληροθεραπείας, η προδιάθεση του δέρματος και η αντίδραση του σώματός μας στη θεραπεία.

Οι υπερχρώσεις εμφανίζονται πιό συχνά και παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στα μελαχρινά δέρματα.

Σε πολλές περιπτώσεις τα σημάδια της υπέρχρωσης δεν είναι μόνιμα και σταδιακά «σβήνουν».

Αλλά ένα έντονο σημάδι σε μελαχρινό δέρμα είναι δυνατόν να παραμείνει για πάντα.

Δερματική νέκρωση

Η πρόκληση δερματικής νέκρωσης εξαιτίας των σκληρυντικών ενέσεων είναι μια επιπλοκή που, πολύ συχνά, είναι δυνατόν να αποφευχθεί, με την εφαρμογή σωστής τεχνικής.

Συνήθως οφείλεται σε έγχυση του φαρμάκου εκτός της φλέβας, ή σε υπερδοσολογία και σπάνια σε υπερευαισθησία του δέρματος.

Το έλκος (πληγή) που αναπτύσσεται είναι συνήθως μικρό, αλλά επώδυνο, η επούλωσή του διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα και σχεδόν πάντα αφήνει ουλή.

Μικρές και προσωρινές παρενέργειες

Όπως είναι οι μώλωπες, τα μικροαιματώματα, οι τοπικοί ερεθισμοί και οι μικρές τοπικές ενοχλήσεις είναι πάντα αναμενόμενα και σε λίγες ημέρες υποχωρούν πλήρως.

Εμφανίζονται πολύ συχνά στις θεραπείες και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για αυτά.

Πώς περιορίζονται οι επιπλοκές από τη θεραπεία

Η κατάρτιση, η εξειδίκευση και η εμπειρία που έχει με την τεχνική των σκληρυντικών ενέσεων ο θεραπευτής φλεβολόγος, μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση των αισθητικών επιπλοκών.

Επίσης η θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων στα αρχικά τους στάδια δίνει καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες αισθητικές επιπλοκές.

Όσο πιο πολύ μεγαλώσουν οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες, τόσο πιο δύσκολη και περίπλοκη γίνεται η θεραπεία τους και πιο δύσκολα πετυχαίνουμε άριστα αισθητικά αποτελέσματα.