Μπορεί η δουλειά μου να προκαλεί προβλήματα στην υγεία και εμφάνιση των ποδιών μου;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση φλεβικών προβλημάτων στα πόδια.

Πιο συγκεκριμένα, επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστική θέση μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία φλεβικών προβλημάτων ή να χειροτερέψουν τα ήδη υπάρχοντα φλεβικά προβλήματα.

Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να είναι μικρά κόκκινα ή μπλε φλεβικά τριχοειδή, γνωστά και ως ευρυαγγείες, που απλά μας ενοχλούν αισθητικά, ή και αρκετά μεγάλες και διογκωμένες φλέβες οι οποίες μπορεί προκαλούν δυσφορία και πόνο, που ονομάζονται κιρσοί.

Κάποια από τα επαγγέλματα που λόγω παρατεταμένης ορθοστασίας αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση κιρσών και άλλων φλεβικών προβλημάτων είναι η νοσηλευτική, η χειρουργική, η απασχόληση στον ξενοδοχειακό τομέα, η πώληση, η διδασκαλία, η κομμωτική και ο συντονισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Ωστόσο και τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν την καθιστική θέση για πολλές ώρες (π.χ. δουλειά γραφείου), ευνοούν τη δημιουργία κιρσών.

«Η παρατεταμένη ορθοστασία και το πολύωρο κάθισμα στην εργασία και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και εμφάνιση των ποδιών», λέει ο ιατρός Μάριος Βαλσάμης, « ειδικότερα σε ανθρώπους που έχουν οικογενειακό ιστορικό στη φλεβική νόσο».

Στο εσωτερικό των φλεβών μας υπάρχουν ειδικές βαλβίδες οι οποίες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μια κατεύθυνση, αυτή της καρδιάς, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα κάτω.

«Η πολύωρη ακινησία σε όρθια ή καθιστή θέση προκαλεί διαστολή των φλεβών στα πόδια και αποδυνάμωση των βαλβίδων τους. Όταν οι βαλβίδες δυσλειτουργούν, το αίμα ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που φυσιολογικά θα έπρεπε. Έτσι το αίμα λιμνάζει ακόμα περισσότερο στις φλέβες, προκαλώντας περισσότερη διόγκωσή τους και δημιουργία κιρσών. Όταν αυτό συμβεί η φλέβα ποτέ δεν επιστρέφει στη φυσιολογική της κατάσταση», τονίζει ο ιατρός.

Οι ευρυαγγείες στα πόδια μας δεν μας εκθέτουν σε κίνδυνο και συνήθως τις αντιμετωπίζουμε όταν μας ενοχλούν αισθητικά. Είναι δυνατόν όμως, να είναι το πρώτο ορατό κλινικό σημάδι μεγαλύτερων εσωτερικών φλεβικών προβλημάτων στα πόδια μας.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ευρυαγγείες τροφοδοτούνται και δημιουργούνται από παθολογικές εσωτερικές φλέβες, οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν άμεσα για να μην μας δημιουργήσουν επιπλοκές.

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο αντιαισθητικοί, μπορεί να γίνουν επώδυνοι. Για παράδειγμα, συχνά προκαλούν συμπτώματα όπως βαριά και κουρασμένα πόδια, πόνο, κάψιμο, φαγούρα και πρήξιμο, ανήσυχα πόδια και νυκτερινές κράμπες.

Η φλεβική νόσος είναι μια χρόνια νόσος που συνεχώς εξελίσσεται και αν μείνει αθεράπευτη, τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν ή ακόμα και να προκληθούν σοβαρότερες επιπλοκές όπως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι κάθε σημαντική και συνήθως χρόνια διαταραχή στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων που δημιουργεί χρόνιο οίδημα, αλλοιώσεις στο δέρμα χαμηλά στα πόδια, όπως υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, άτονα φλεβικά έλκη, ακόμη και θρομβώσεις.

Θεραπεία

Η ιδανική θεραπεία για ευρυαγγείες είναι η Μικροσκληροθεραπέια ή αλλιώς Σκληρυντικές ενέσεις για ευρυαγγείες.

Όσον αφορά τη θεραπεία των κιρσών, οι πιο σύγχρονες μη επεμβατικές θεραπείες είναι η Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία, η θεραπεία με Ενδοφλεβικό Laser και η θεραπεία με Ενδοφλεβική Κόλλα.

Οι θεραπείες αυτές είναι ανώδυνες, αποτελεσματικές και διαρκούν λίγο (κάποιες από αυτές το πολύ 30 λεπτά), ενώ επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επίσης, με αυτές τις θεραπείες αποφεύγουμε την νοσηλεία σε νοσοκομείο, τη γενική αναισθησία αλλά και ανάρρωση και τις ουλές του κλασικού χειρουργείου.

«Το πιο σημαντικό είναι να προσέχουμε τις αλλαγές στο σώμα μας και όταν ανησυχούμε να ελέγχουμε το πρόβλημα μας στον ειδικό ιατρό».

Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο

· Όταν έχετε διάλειμμα στη δουλειά σας, ανεβάστε για λίγη ώρα τα πόδια σας ψηλά (π.χ. χρησιμοποιώντας ένα σκαμπό).

· Κρατήστε ένα υγιές σωματικό βάρος έτσι ώστε να μειώσετε την πίεση που ασκείται στα πόδια σας.

· Ενισχύστε την υγεία του φλεβικού σας συστήματος με συστηματική άσκηση, όπως ποδηλασία, κολύμβηση και ζωηρό περπάτημα.

· Φορέστε ειδικές κάλτσες συμπίεσης για να ενισχύσετε τη φυσιολογική ροή του αίματος και να υποστηρίξετε τις φλέβες των ποδιών σας.

· Εξετάστε και θεραπεύστε το φλεβικό σας πρόβλημα σας μέσω κάποιου έμπειρου και καλά εκπαιδευμένου ιατρού στη διάγνωση και θεραπεία της φλεβικής νόσου.

· Για να μάθετε περισσότερα κλείστε το ραντεβού σας με τον ιατρό Μάριο Βαλσάμη.