Πώς γίνεται η διάγνωση για τη φλεβική νόσο

Η φλεβική νόσος στα πόδια είναι ένα συχνό πρόβλημα, που είναι αισθητικά ενοχλητικό και απασχολεί τον γυναικείο πληθυσμό.

Οι κιρσοι και οι ευρυαγγειες που δημιουργούνται στα κάτω άκρα καταδεικνύουν σε πολλές περιπτώσεις την ύπαρξη φλεβολογικής πάθησης.

Οι φλεβικές ατέλειες στα πόδια, συνήθως κινητοποιούν τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία αρχικά για αισθητικούς λόγους.

Προκαλεί συμπτώματα η φλεβική ανεπάρκεια;

Οι εκδηλώσεις της φλεβικής ανεπάρκειας, οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι, δεν προκαλούν συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς.

Οι ασθενείς σπανίως αναφέρουν συμπτώματα για τις ευρυαγγείες -το πρόβλημα περιορίζεται σε πολλές περιπτώσεις στο αισθητικό ζήτημα της πάθησης.

Οι κιρσοι μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ασθενείς βάρος στα πόδια, καύσο, κνησμό, οίδημα κοντά στους αστραγάλους, νυχτερινές κράμπες και πόνο. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται συνήθως στη ζέστη.

Δεν υπάρχει ωστόσο συσχέτιση των συμπτωμάτων με τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Είναι πιθανό ένας ασθενής με ιδιαίτερα διατεταμμένους κιρσούς σε περιοχές της κνήμης ή και του μηρού, να μην εμφανίζει συμπτώματα.

Η ασυμπτωματική εξέλιξη της πάθησης δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη βαρύτητά της.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι ειδικά.

Άλλες παθήσεις που σχετίζονται με ορθοπεδικά, νευρολογικά ή ρευματολογικά ζητήματα μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Οι ενοχλήσεις που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο ζεστό περιβάλλον μπορεί να σχετίζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια.

Αν τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής τοποθετεί τα πόδια σε ανάρροπη θέση κατά την ξεκούρασή του, πιθανώς οφείλονται στους κιρσούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη φλεβική ανεπάρκεια;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί γίνονται εμφανείς στα πόδια των ασθενών.

Η προσεκτική κλινική εξέταση στα σημεία εμφάνισής τους προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το είδος και την βαρύτητα της φλεβικής νόσου.

Ενδεικτικά σημεία για την βαρύτητα της κατάστασης αποτελούν:

  • η παρουσία έντονων ευρυαγγειών στον αστράγαλο,
  • το οίδημα γύρω από τους αστραγάλους, που μετά τον νυχτερινό ύπνο υποχωρεί, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια είναι μόνιμο,
  • η υπέρχρωση και η σκληρότητα του δέρματος στην εσωτερική περιοχή της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο,
  • η παρουσία φλεγμονής στην ίδια περιοχή,
  • η εκδήλωση έλκους στο δέρμα είναι ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

Πέρα από τον κλινικό έλεγχο, ο φλεβολόγος για να ολοκληρώσει τη διάγνωση πρέπει πάντα ο ίδιος να διενεργεί εξέταση με υπερήχους triplex.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο κατά την πρώτη επίσκεψη.

Παρέχει την δυνατότητα στον ιατρό να δημιουργήσει έναν «χάρτη» του φλεβικού συστήματος των ποδιών του ασθενή.

Η διαγνωστική διαδικασία ονομάζεται χαρτογράφηση και είναι απαραίτητη για να αποφασιστεί μαζί με τον ασθενή η καταλληλότερη θεραπεία που θα προτείνει ο γιατρός.

Γιατί είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να σταδιοποιηθεί η φλεβική νόσος;

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις της φλεβικής νόσου.

Οι ευρυαγγείες συνιστούν το πρώτο στάδιο της φλεβικής νόσου των κάτω άκρων και οι κιρσοι το δεύτερο στάδιο.

Στη συνηθισμένη τους οι φλεβικές παθήσεις δεν είναι επικίνδυνες παθήσεις.

Σε περίπτωση που δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τα χρόνια θα χειροτερέψουν και μπορεί να προκαλέσουν άλλες παρενέργειες.

Είναι πιθανό, αν η φλεβική νόσος του 2ου σταδίου παραμεληθεί, να δημιουργηθεί φλεβική ανεπάρκεια.

Να περάσουμε δηλαδή σε πιo προχωρημένα στάδια φλεβικής νόσου.

Με τον καιρό λοιπόν, μπορεί να δημιουργηθεί χαμηλά στα πόδια κοντά στους αστραγάλους, χρόνιο οίδημα (3ο στάδιο φλεβικής νόσου), σκλήρυνση του λίπους και του δέρματος (λιποδερματοσκλήρυνση) και δερματική υπέρχρωση καφέ χρώματος (4ο στάδιο) και άτονο φλεβικό έλκος (στάδιο 5ο και 6ο).

Η αθεράπευτη φλεβική ανεπάρκεια -σε σπάνιες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις- μπορεί να δημιουργήσει θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών.

Συστήνεται επομένως σε όσους υποψιάζονται ότι πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια να επισκεφτούν ιατρό φλεβολόγο, ειδικό δηλαδή στις παθήσεις των φλεβών.

Οι κιρσοί στα κάτω άκρα είναι μία πάθηση εξελικτική, που σιγά σιγά επιδεινώνεται.

Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της θεραπευθεί η φλεβική ανεπάρκεια, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία της.