Οι 5 Μύθοι των Φλεβικών Παθήσεων

Οι κιρσοι, οι ευρυαγγείες και εν γένει οι φλεβικες παθησεις ταλαιπωρούν σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους του δυτικού κόσμου. Απαντώνται πιο συχνά σε γυναίκες, παρά σε άνδρες.

Οι πιθανότητες να εμφανιστούν φλεβικά προβλήματα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Εκδηλώνονται και σε νεαρά άτομα λόγω γενετικής προδιάθεσης ή εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η φλεβολογική ιατρική εμπειρία και γνώση σε συνδυασμό με την ανάγκη για την κατάρριψη των μύθων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις φλεβικες παθησεις, βοηθούν στην υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με αυτές.

Συνδράμουν κατ’ επέκταση, στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Μύθος

Οι φλεβικες παθησεις δεν είναι σημαντικές ούτε επικίνδυνες.

Αλήθεια

Οι φλεβικες παθησεις συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας το οποίο, αν και είναι καλόηθες, δεν πρέπει να αφήνεται χωρίς θεραπεία.

Η φλεβική νόσος όταν δεν αντιμετωπίζεται, συνεχώς επιδεινώνεται και εξελίσσεται.

Οι ευρυαγγείες, είναι πρώτο στάδιο φλεβικής νόσου και αντιμετωπίζονται συνήθως για αισθητικούς λόγους.

Αν και συχνά προκαλούν τοπικές ενοχλήσεις και όταν είναι πολύ διεσταλμένες μπορεί να προκαλέσουν βάρος και κούραση των κάτω άκρων.

Ακόμη και η αισθητική ενόχληση που προκαλούν, δημιουργεί συχνά κακή ψυχολογία ειδικά στις γυναίκες, πράγμα που συχνά έχει αντίκτυπο στη ψυχολογία και στην αυτοπεποίθηση.

Οι κιρσοι, οι οποίοι θεωρούνται δεύτερο στάδιο φλεβικής νόσου των κάτω άκρων, συχνά συνοδεύονται από πόνο στα πόδια, αίσθημα βάρους και καύσους και οίδημα, κυρίως στην περιοχή των αστραγάλων.

Τα συμπτώματα αυτά, επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των ασθενών.

Αν λοιπόν η φλεβική νόσος παραμεληθεί, είναι πιθανό να προχωρήσει σε φλεβική ανεπάρκεια και να προκαλέσει μόνιμο οίδημα, υπέρχρωση του δέρματος, λιποδερματοσκλήρυνση και τέλος έλκη στα πόδια.

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια διατρέχουν, πολύ σπάνια βέβαια και τον κίνδυνο θρόμβωσης, ακόμη και πνευμονικής εμβολής -καταστάσεις που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή τους.

Μύθος

Το αίσθημα βάρους και πόνου στα πόδια προκαλείται εξαιτίας του γήρατος.

Αλήθεια

Ο πόνος, το αίσθημα βάρους ή κούρασης και το οίδημα στα κάτω άκρα αποτελούν παθολογικές καταστάσεις ανεξαρτήτως της ηλικίας του ασθενούς.

Οι φλεβικες παθησεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και προκαλούν ολοένα και εντονότερα συμπτώματα πόνου και εν γένει δυσφορίας στα πόδια.

Όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενούς τόσο πιο ισχυροί γίνονται οι «εχθροί» των φλεβών καθώς πέρα από τη δεδομένη δύναμη της βαρύτητας, επέρχεται και η φυσιολογική φθορά του κολλαγόνου και του γήρατος.

Επομένως, συστήνεται στους ασθενείς με προβλήματα φλεβικών παθήσεων, ανεξαρτήτως ηλικίας, να απευθύνονται σε φλεβολόγο.

Μύθος

Η θεραπείες των φλεβικών παθήσεων είναι επώδυνες και προκαλούν ουλές.

Αλήθεια

Χάρη στην εξέλιξη της Ιατρικής και της Τεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων και οι άλλοτε διαδεδομένες χειρουργικές πρακτικές τείνουν να εγκαταλειφθούν.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα από εξειδικευμένους στις παθήσεις των φλεβών ιατρούς είναι ελάχιστα επεμβατικές, ανώδυνες και δεν προκαλούν ουλές.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι νέας γενιάς περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη χρήση υπερήχων, σκληρυντικών ενέσεων, και Laser καθώς και καινοτόμων φαρμάκων.

Μύθος

Η θεραπεία για τη φλεβική νόσο είναι μακροχρόνια και κοστοβόρα.

Αλήθεια

Η θεραπεία για τη φλεβική νόσο, που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια απαιτούσε να χορηγείται στους ασθενείς γενική αναισθησία και μετά τη χειρουργική επέμβαση να παρέχεται νοσηλεία.

Οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι με την μορφή σκληρυντικών ενέσεων εφαρμόζονται στο ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από λίγες ώρες.

Οι διαθέσιμες μέθοδοι θεραπείας δεν κοστίζουν πολύ καθώς είναι ελάχιστα επεμβατικές και δεν απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Κάθε ασθενής από κοινού με τον θεράποντα ιατρό του σχεδιάζουν τα στάδια της εξατομικευμένης θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Σε πολλά περιστατικά, αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος, η χρέωση γίνεται ανά συνεδρία.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος για το σύνολο των θεραπειών κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα.

Μύθος

Η θεραπεία για τις φλεβικες παθησεις μπορεί να αποτύχει ή και να οδηγήσει σε νέα προβλήματα.

Αλήθεια

Με την παλιά χειρουργική προσέγγιση που εφαρμοζόταν μέχρι και πριν από μία δεκαετία, μεγάλο ποσοστό των ασθενών παρουσίαζε υποτροπή της φλεβικής πάθησης κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η εξέλιξη ωστόσο που έχει συντελεστεί στις θεραπευτικές μεθόδους προσφέρει στις μέρες μας περισσότερο από 90% επιτυχία στις επεμβάσεις, με το ποσοστό υποτροπής να κινείται κοντά στο 15% σε βάθος πενταετίας.

Νέα προβλήματα είναι πιθανό να δημιουργηθούν σε ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία για τις φλεβικες παθησεις διότι η φλεβική νόσος είναι χρόνια, εξελικτική και εκφράζεται σε κάθε άτομο με διαφορετική τρόπο και ένταση.

Αν όμως το υπάρχον πρόβλημα αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο, η εμφάνιση νέων παθολογικών φλεβών επιβραδύνεται σημαντικά γιατί η θεραπευτική μέθοδος ανακουφίζει τη φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο πιο νωρίς θεραπευθεί η φλεβική νόσος, τόσο πιο εύκολη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία της.