10 συμβουλές για υγιή και όμορφα πόδια

Τα πόδια μας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματός μας. Στηρίζουν το σώμα μας, ενώ καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό σε κάθε τους κίνηση, επειδή σηκώνουν το σωματικό μας βάρος.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 60 με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από βαριά και κουρασμένα πόδια.

Αυτή η κατάσταση δυσφορίας φαίνεται να αφορά άνδρες και γυναίκες, ενώ χειροτερεύει με την ηλικία. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως, ότι 7 στις 10 γυναίκες παραπονιούνται για βαριά, κουρασμένα και πρησμένα πόδια.

Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε και να προστατεύουμε τα πόδια μας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε να παραμένουν υγιή, δυνατά και όμορφα.

Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές για να βελτιώσετε την υγεία και την εμφάνιση των ποδιών σας:

1. Βάλτε την άσκηση και το stretching στη ζωή σας: Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα σας να παραμένει υγειές. Το stretching μετά την άσκηση επίσης είναι σημαντικό και ενισχύει την αιματική ροή. Κάποια είδη γυμναστικής που ενισχύουν την κυκλοφορία είναι το κολύμπι, το περπάτημα και το ποδήλατο. Πολύ οφέλιμα επίσης είναι η yoga και το pilates.

2. Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος: Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την οστεοαρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει ισχία και γόνατα. Επίσης, το αυξημένο σωματικό βάρος δυσκολεύει τη φλεβική κυκλοφορία και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κιρσών (διασταλμένες επιφανειακές φλέβες). Περίπου μία στις τρείς γυναίκες υποφέρει από κιρσούς.

3. Αποφύγετε το κάθισμα και την ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα: Το κυκλοφορικό μας σύστημα βελτιώνεται με την φυσική δραστηριότητα, οπότε, κάντε διαλλείματα! Σηκωθείτε! Κάντε ένα σύντομο περίπατο, ανεβείτε τα σκαλιά αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα, μετακινηθείτε γύρω από το σπίτι ή το γραφείο σας. Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και το πολύωρο κάθισμα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα βάρους και την κατακράτηση στα πόδια.

4. Βάλτε ψηλά τα πόδια σας: Για να βοηθήσετε το φλεβικό σας σύστημα, κρατήστε τα πόδια σας ψηλά χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι όταν κάθεστε στον καναπέ σας ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας. Στο γραφείο επίσης, μπορείτε να έχετε ένα σκαμνί ανάπαυσης ποδιών κάτω από την επιφάνεια εργασίας σας.

5. Κάνετε δροσερά ντους για να αναζωογονήσετε τα πόδια σας μετά από μία κουραστική μέρα. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη, όπως τα πολύ ζεστά μπάνια, την ηλεκτρική κουβέρτα στον ύπνο, τον ήλιο και τη σάουνα, καθώς η υπερβολική ζέστη προκαλεί τη διαστολή των φλεβών σας και στη συνέχεια κατακράτηση και πρήξιμο στα πόδια σας.

6. Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Μην αφήνετε το σώμα σας διψασμένο. Πίνετε νερό. Το νερό όχι μόνο σας κρατά ενυδατωμένους, αλλά βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Αυτές οι τοξίνες συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

7. Μασάζ: Μετά το μπάνιο σας αφιερώστε λίγο χρόνο και κάνετε μασάζ στα πόδια σας χρησιμοποιώντας ενυδατική κρέμα σώματος ή κάποιο έλαιο. Το μασάζ από κάτω προς τα πάνω βελτιώνει την κυκλοφορία και το πρήξιμο.

8. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια όλη μέρα, κάθε μέρα: Φορέστε τα τακούνια σας άφοβα, αλλά όχι για πολλές ώρες και όχι κάθε μέρα. Το τακούνι ομορφαίνει τα γυναικεία πόδια, αλλά δυσκολεύει αρκετά την φλεβική κυκλοφορία. Στις γυναίκες που κάνουν εύκολα κατακράτηση στα πόδια τους, τα τακούνια πρέπει να φοριούνται με μέτρο.

9. Φορέστε ειδικές κάλτσες συμπίεσης: Αυτό θα βοηθήσει τις φλέβες των ποδιών σας και θα ενισχύσει την φλεβική κυκλοφορία. Φορώντας τις κάλτσες συμπίεσης όποτε μπορείτε, μειώνετε επίσης την κατακράτηση, το πρήξιμο και την κούραση στα πόδια σας. Οι κάλτσες συμπίεσης συνιστώνται επίσης στα πολύωρα ταξίδια.

10. Θεραπεύστε τους Κιρσούς σας και τις Ευρυαγγείες σας: Οι κιρσοί είναι αντιαισθητικοί και μπορεί να γίνουν επώδυνοι και επικίνδυνοι. Σίγουρα συμμετέχουν  στην κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο των ποδιών. Το αυξημένο σωματικό βάρος και η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. «Το σημαντικότερο όλων είναι να γίνει σωστή διάγνωση και αξιολόγηση των φλεβικών προβλημάτων από τον Φλεβολόγο. Έπειτα θα συζητήσουμε ποια θεραπευτική μέθοδος είναι η καταλληλότερη για το πρόβλημά σας», εξηγεί ο Δρ. Βαλσάμης από τα ιατρεία Valsamis Veins. Η θεραπεία της Ευρυαγγείας είναι επίσης πολύ σημαντική. Βελτιώνει την εικόνα του ποδιού σας και την ψυχολογία σας. Διώχνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την επιδερμική κυκλοφορία. Η βελτίωση της κυκλοφορίας αυξάνει την αιμάτωση και οξυγόνωση της επιδερμίδας σας, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται τα σημάδια χαλάρωσης και κυτταρίτιδας που πιθανόν να συνυπάρχουν.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υγεία των ποδιών σας και τους κιρσούς κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Βαλσάμη.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.