Μήπως η δουλειά μου προκαλεί προβλήματα στην υγεία και εμφάνιση των ποδιών μου;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση και επιδείνωση των φλεβικών προβλημάτων στα πόδια.

Πιο συγκεκριμένα, επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση μπορεί να αυξήσουν την προδιάθεσή μας για δημιουργία φλεβικών προβλημάτων ή να χειροτερέψουν τα ήδη υπάρχοντα φλεβικά προβλήματα. Δυνατόν επίσης να επιδεινώνουν και τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να είναι μικρά κόκκινα ή μπλε φλεβικά τριχοειδή, γνωστά και ως ευρυαγγείες, που απλά μας ενοχλούν αισθητικά, ή και αρκετά μεγάλες και διογκωμένες φλέβες οι οποίες μπορεί προκαλούν δυσφορία και πόνο, που ονομάζονται κιρσοί.

Μερικά από τα ορθοστατικά επαγγέλματα που κουράζουν τις φλέβες μας είναι η κομμωτική, ή πώληση, η δουλειά σε αρτοποιεία και σε καθαριστήρια, η νοσηλευτική, η χειρουργική, η απασχόληση στον ξενοδοχειακό τομέα, η διδασκαλία και πολλά άλλα.

Ωστόσο και τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη καθιστική θέση (π.χ. δουλειά γραφείου), κουράζουν επίσης τη φλεβική κυκλοφορία στα πόδια μας.

«Η παρατεταμένη ορθοστασία και το πολύωρο κάθισμα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και εμφάνιση των ποδιών», λέει ο ιατρός Μάριος Βαλσάμης, « ειδικότερα σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για φλεβική νόσο».

Στο εσωτερικό των φλεβών μας υπάρχουν ειδικές βαλβίδες οι οποίες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μια κατεύθυνση, αυτή της καρδιάς, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα κάτω.

«Η πολύωρη ακινησία σε όρθια ή καθιστή θέση προκαλεί διαστολή των φλεβών στα πόδια και αποδυνάμωση των βαλβίδων τους. Όταν οι βαλβίδες δυσλειτουργούν, το αίμα ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που φυσιολογικά θα έπρεπε. Έτσι το αίμα λιμνάζει ακόμα περισσότερο στις φλέβες των ποδιών, προκαλώντας περισσότερη διόγκωσή τους και δημιουργία κιρσών. Όταν αυτό συμβεί η φλέβα χαλάει και δεν επιστρέφει ποτέ πιά στη φυσιολογική της κατάσταση», τονίζει ο ιατρός.

Οι ευρυαγγείες στα πόδια μας δεν μας εκθέτουν σε κίνδυνο και συνήθως τις αντιμετωπίζουμε όταν μας ενοχλούν αισθητικά. Είναι δυνατόν όμως, να είναι το πρώτο ορατό κλινικό σημάδι μεγαλύτερων εσωτερικών φλεβικών προβλημάτων στα πόδια μας.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ευρυαγγείες τροφοδοτούνται και δημιουργούνται από παθολογικές εσωτερικές φλέβες, οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν άμεσα για να μην μας δημιουργήσουν επιπλοκές.

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο αντιαισθητικοί, μπορεί να γίνουν επώδυνοι. Για παράδειγμα, συχνά προκαλούν συμπτώματα όπως βαριά και κουρασμένα πόδια, πόνο, κάψιμο, φαγούρα και πρήξιμο, ανήσυχα πόδια και νυκτερινές κράμπες.

Η φλεβική νόσος είναι χρόνια νόσος που συνεχώς εξελίσσεται και αν μείνει αθεράπευτη, τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν ή ακόμα και να προκληθούν σοβαρότερες επιπλοκές όπως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι κάθε σημαντική και συνήθως χρόνια διαταραχή στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων που δημιουργεί χρόνιο οίδημα, αλλοιώσεις στο δέρμα χαμηλά στα πόδια, όπως υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, άτονα φλεβικά έλκη, ακόμη και θρομβώσεις.

Θεραπεία

Η ιδανική θεραπεία για ευρυαγγείες είναι η Μικροσκληροθεραπέια ή αλλιώς Σκληρυντικές ενέσεις για ευρυαγγείες.

Όσον αφορά τη θεραπεία των κιρσών, οι πιο σύγχρονες μη επεμβατικές θεραπείες είναι η Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία, η θεραπεία με Ενδοφλεβικό Laser και η θεραπεία με Ενδοφλεβική Κόλλα.

Οι θεραπείες αυτές είναι ανώδυνες, αποτελεσματικές και διαρκούν λίγο (κάποιες από αυτές το πολύ 30 λεπτά), ενώ επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επίσης, με αυτές τις θεραπείες αποφεύγουμε την νοσηλεία σε νοσοκομείο, τη γενική αναισθησία, την ανάρρωση και τις ουλές του κλασικού χειρουργείου.

«Το πιο σημαντικό είναι να προσέχουμε τις αλλαγές στα πόδια μας και όταν εμφανιστεί πρόβλημα να το ελέγξουμε στον ειδικό ιατρό».

Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο

  • Όταν έχετε διάλειμμα στη δουλειά σας, περπατήστε, κουνήστε ή ανεβάστε για λίγη ώρα τα πόδια σας ψηλά (π.χ. χρησιμοποιώντας ένα σκαμπό).
  • Κρατήστε ένα υγιές σωματικό βάρος έτσι ώστε να μειώσετε την πίεση που ασκείται στα πόδια σας.
  • Ενισχύστε την υγεία του φλεβικού σας συστήματος με συστηματική άσκηση, όπως ποδηλασία, κολύμβηση, ζωηρό περπάτημα και ασκήσεις εδάφους.
  • Φορέστε ειδικές κάλτσες συμπίεσης στην εργασία σας, για να ενισχύσετε τη φυσιολογική ροή του αίματος και να υποστηρίξετε τις φλέβες των ποδιών σας.
  • Εξετάστε και θεραπεύστε το φλεβικό σας πρόβλημα στους ειδικούς.
  • Για να μάθετε περισσότερα κλείστε το ραντεβού σας με τον ιατρό Μάριο Βαλσάμη.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.