Μήπως ξαναεμφανίζονται οι κιρσοί μετά από τη θεραπεία τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κιρσούς, έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να θεραπευθούν, ωστόσο, πολλοί από αυτούς, διστάζουν επειδή αναρωτιούνται αν το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο, ή αν οι κιρσοί θα ξαναεμφανιστούν μετά από λίγο καιρό.

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε για τις διαθέσιμες θεραπείες και τα αποτελέσματά τους.

Οι σύγχρονες διαθέσιμες θεραπείες κιρσών είναι, το Ενδοφλεβικό Laser, η Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία, η Ενδοφλεβική Κόλλα και οι Μικροφλεβεκτομές. Θεραπεύουν το πρόβλημα των κιρσών ανώδυνα και αποτελεσματικά, με ελάχιστη ταλαιπωρία και ανάρρωση, ενώ έχουν αντικαταστήσει πλήρως το παλαιό χειρουργείο. Οι παθολογικές κεντρικές φλέβες καταστρέφονται με θερμότητα ή με χημικό τρόπο και απορροφώνται φυσιολογικά από το σώμα. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται και οι κιρσοί που φαίνονται στα πόδια μας βελτιώνονται. Για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα αφαιρούμε τους αντιαισθητικούς κιρσούς με μικροσκοπικές τομές ή τους εξαφανίζουμε με Σκληροθεραπεία.

Άρα, οι φλέβες οι οποίες θεραπεύονται καταστρέφονται πλήρως ή αφαιρούνται, οπότε δεν ξαναεμφανίζονται ποτέ οι ίδιες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φλεβική νόσος, είναι χρόνια νόσος που συνεχώς εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι παλιές χαλασμένες φλέβες αφαιρούνται μόνιμα από το σώμα μας, είναι πιθανόν άλλες φλέβες να χαλάσουν με τον καιρό.

Γιατί εμφανίζονται νέοι κιρσοί;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση νέων κιρσών στα πόδια μας, ενώ έχουμε ήδη υποβληθεί σε θεραπεία.

Οι παράγοντες αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1. παράγοντες σχετικοί με τον ασθενή και 2. παράγοντες σχετικοί με τη διάγνωση και τη θεραπεία.

1. Παράγοντες σχετικοί με τον ασθενή:

Το σώμα μας συνεχίζει να χαλάει άλλες φλέβες για τους παρακάτω λόγους:

  • Κληρονομικότητα: Όσοι έχουν ιστορικό κιρσών στην οικογένειά τους, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν νέους κιρσούς. Λόγω της κληρονομικότητας, είναι πιθανόν ο οργανισμός μας να συνεχίζει να χαλά τις φυσιολογικές φλέβες στα πόδια μας.
  • Ορμονικές διακυμάνσεις: Σημαντική αιτία δημιουργίας κιρσών στις γυναίκες κατά την περίοδο της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και την εμμηνόπαυσης.
  • Ορθοστατικά επαγγέλματα.
  • Έλλειψη κινητικότητας.
  • Παχυσαρκία.
  • Ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης ή τραυματισμού στα πόδια.
  • Ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι πιθανότητες να χαλάσουν οι φλέβες και να εμφανιστούν νέοι κιρσοί.

Για τους ασθενείς που ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, συνήθως απαιτείται μακροπρόθεσμο πλάνο αντιμετώπισης για να εξασφαλιστεί η διατήρηση του καλού αποτελέσματος μετά από μια ολοκληρωμένη θεραπεία Αυτό το πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει τακτικό (πχ. ετήσιο) υπερηχογραφικό και κλινικό έλεγχο, καθώς επίσης και προγραμματισμένες περιοδικές θεραπευτικές συνεδρίες, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τυχών νέα προβλήματα και συμπτώματα.

2. Παράγοντες σχετικοί με τη διάγνωση και τη θεραπεία

Η λανθασμένη ή ανεπαρκής διάγνωση του προβλήματός σας, μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή και άρα στην εφαρμογή, μη κατάλληλης ή λανθασμένης για το συγκεκριμένο πρόβλημα θεραπείας (π.χ. φλέβες διαφορετικής θέσης, διαμέτρου, και προέλευσης, μπορεί να απαιτούν διαφορετική τεχνική για την αντιμετώπισή τους). Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση νέων κιρσών ή η εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί μετά από μια ανεπαρκή θεραπεία του φλεβικού σας προβλήματος. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει επιλεγεί και εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας, αλλά όχι με το σωστό τρόπο.

Γι’ αυτό όταν πρόκειται για την υγεία των φλεβών σας, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία. Επισκευθείτε ένα φλεβολόγο, που να έχει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της φλεβικής νόσου.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων δυσλειτουργικών φλεβών είναι το παραδοσιακό χειρουργείο. Η επούλωση μετά από χειρουργικούς χειρισμούς ψηλά στο μηρό και τη βουβωνική περιοχή όπου γίνεται η τομή της Σαφηνεκτομής, αναπτύσσει νέα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα νέα αγγεία αναπτύσσονται χωρίς βαλβίδες στο φλεβικό τοίχωμα, κάνοντας τα νέα τμήματα ανεπαρκή, προκαλώντας έτσι την υποτροπή κιρσών. Ωστόσο, η τεχνική του κλασικού χειρουργείου των κιρσών, εφαρμόζεται όλο και πιο σπάνια σήμερα.

Η μετά το χειρουργείο επανεμφάνισων κιρσών μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενης ΣκληροθεραπείαςΘεραπείας Laser, ή Ενδοφλεβικής Κόλλας. Οι κιρσοί όμως που επανεμφανίζονται μετά από χειρουργείο μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από έμπειρους και καλά εκπαιδευμένους φλεβολόγους διότι απαιτούν εξειδικευμένη υπερηχογραφική διάγνωση, λεπτομερή χαρτογράφηση των παθολογικών φλεβών, ακρίβεια στην υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ακριβής και ασφαλής τοποθέτηση του σκληρυντικού διαλύματος και να επιτευχθεί το μόνιμο σφράγισμα των δυσλειτουργικών φλεβών. Επίσης, απαιτείται παρακολούθηση μετά από τη θεραπεία για να εξασφαλιστεί η μόνιμη σύγκλιση και απορρόφηση των θεραπευμένων φλεβών και εξειδικευμένος περιοδικός έλεγχος για υπολειμματικές φλέβες ή καινούργιες χαλασμένες φλέβες.

Τί να θυμάστε

  • Αν κιρσοί ξαναεμφανιστούν στα πόδια σας μετά από θεραπεία, αυτό συνήθως οφείλεται στην αυξημένη προδιάθεση του οργανισμού να χαλάει τις φλέβες ή στη μη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
  • Για να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής κιρσών ή εμφάνισης νέων κιρσών απαιτούνται: σωστή και εξειδικευμένη διάγνωση του φλεβικού προβλήματος, σωστή και ολοκληρωμένη θεραπεία προσαρμοσμένη στο πρόβλημα του ασθενούς και περιοδικός έλεγχος των θεραπευμένων ασθενών.
  • Οι πιο σύγχρονες και αξιόπιστες θεραπείες αντιμετώπισης κιρσών οι οποίες πραγματοποιούνται στα ιατρεία μας είναι: το Ενδοφλεβικό Laser, η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία, και η Ενδοφλεβική Κόλλα.

Για να ελέγξτε τους κιρσούς σας κλείστε το ραντεβού σας με τον ιατρό Μάριο Βαλσάμη

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.