Φλεβικές Παθήσεις – Συμπτώματα και Θεραπείες

φλεβικές παθήσεις

Εισαγωγή στις Φλεβικές Παθήσεις

Οι Φλεβικές Παθήσεις είναι από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 40 και άνω (αν και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία). Υπάρχουν μύθοι και παρανοήσεις γύρω από το θέμα και ελπίζω με αυτό το άρθρο να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε κάποιες συχνές ερωτήσεις που ακούω από ασθενείς μου και να σας ενημερώσω για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες παγκοσμίως.

Γενικές Πληροφορίες

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι οι φλεβικές παθήσεις; Το φλεβικό σύστημα στα πόδια αποτελείται από επιφανειακές, εν τω βάθει και διατιτραίνουσες φλέβες. Οι φλέβες αυτές συνεργάζονται ώστε να επιστρέφουν αποτελεσματικά το αίμα πίσω στην καρδιά.

Οι πιο συνηθισμένες φλεβικές παθήσεις είναι:

Κιρσοί:

Οι κιρσοί είναι κοινή φλεβική πάθηση που συνήθως επηρεάζει τα κάτω άκρα, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι κιρσοί προκαλούνται από τη διαταραχή της λειτουργίας των βαλβίδων μονής κατεύθυνσης που βρίσκονται μέσα στις φλέβες των ποδιών. Οι βαλβίδες αυτές επιτρέπουν τη ροή του φλεβικού αίματος μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Ως αποτέλεσμα, το αίμα παλινδρομεί προς τα κάτω και πιέζει τα τοιχώματα των φλεβών, προκαλώντας τη διαστολή και παραμόρφωσή τους.

Οι κιρσοί μπορούν να εμφανιστούν με διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης φουσκωμένων φλεβών, καθώς και αίσθημα βάρους, πόνου, κνησμό ή φλεγμονές χαμηλά στο πόδι ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας και στο ζεστό κλίμα. Τα άτομα με κιρσούς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως πρήξιμο, δερματικές βλάβες χαμηλά στη κνήμη, ακόμα και θρόμβωση.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των κιρσών περιλαμβάνουν την αδυναμία των βαλβίδων των φλεβών λόγω γενετικής προδιάθεσης (κληρονομικότητα), την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, την παρατεταμένη στάση ή καθιστή θέση, καθώς και τη χρήση ορμονικών φαρμάκων (οιστρογόνα).

Να σημειώσουμε ότι στους κιρσούς δεν περιλαμβάνονται οι ευρυαγγείες όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, οι οποίες είναι αραχνοειδή επιφανειακά φλεβίδια που συνήθως δεν δημιουργούν άλλα προβλήματα πέραν του αισθητικού.

Φλεβίτιδα:

Φλεβίτιδα είναι η φλεγμονή των τοιχωμάτων των επιφανειακών κυρίως φλεβών, που συνδέεται με προβλήματα στη φλεβική κυκλοφορία όπως οι κιρσοί και συνυπάρχει με θρόμβωση της φλέβας που έχει τη φλεγμονή.

Τα κύρια συμπτώματα της φλεβίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και οίδημα κατά μήκος της φλέβας που πάσχει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως εν τω βάθει θρόμβωση ή ακόμη πιό σπάνια, πνευμονική εμβολή.

Η φλεβίτιδα υποχωρεί μόνη της ή με χορήγηση ελαφρών αντιπηκτικών και συνήθως αφήνει μαύρα σημάδια στα πόδια.

Τον όρο Φλεβίτιδα τον χρησιμοποιούσαν οι «παλιοί» για να περιγράψουν την ύπαρξη μεγάλων, παραμελημένων κιρσών, που έχουν δημιουργήσει αρκετά “σημάδια” στα πόδια. Σήμερα ορισμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν τον όρο Φλεβίτιδα για κάθε φλεβικό πρόβλημα που εμφανίζεται στα πόδια τους, όπως κιρσοί και ευρυαγγείες.

Ευρυαγγείες:

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως «σπασμένα αγγεία», είναι τα μικρά διεσταλμένα, κόκκινα ή μπλε τριχοειδή που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το στήθος και το πρόσωπο.

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, την έκθεση στον ήλιο, το φύλο (συχνότερα στις γυναίκες), τις ορμονικές αλλαγές (εφηβεία, αντισυλληπτικά, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση) και την έλλειψη κινητικότητας.

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν προκαλούν αίσθημα πόνου, αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να είναι αισθητικά ενοχλητική για πολλούς ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επίσης, οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος φλεβικής ανεπάρκειας.

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια:

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι κάθε σημαντική χρόνια διαταραχή στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων που δημιουργεί επιπλοκές όπως χρόνιο οίδημα, και αλλοιώσεις στο δέρμα χαμηλά στα πόδια.

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας περιλαμβάνει:

1- Συντηρητικές μεθόδους, όπως φλεβοτονικά φάρμακα και χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης (Βελτιώνονται τα συμπτώματα, αλλά η νόσος εξελίσσεται).

2- Θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες πλέον είναι ελάχιστα επεμβατικές και ενδοφλεβικές, όπως Ενδοφλεβικό Laser, Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία Αφρού, Μικροφλεβεκτομές και Κόλλα. Η επιλογή της θεραπείας αποφασίζεται από κοινού με τον ασθενή, αφού εξεταστούν σχολαστικά και αξιολογηθούν το φλεβικό πρόβλημα και οι προσδοκίες του ασθενούς.

Επιδημιολογικά Στοιχεία

  • Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες.
  • Το 30% του πληθυσμού πάσχει από κιρσούς.
  • Μεταξύ 60-80% των ελκών των ποδιών σχετίζονται με το φλεβικό σύστημα.
  • Παράγοντες όπως διαταραχές πήξης, παρατεταμένη ακινησία, εγκυμοσύνη και τοκετός, καρκίνος και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο Θρομβοφλεβίτιδας.
  • Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία δυσκολεύουν τη φλεβική κυκλοφορία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο φλεβικής ανεπάρκειας.
  • Καθιστική ζωή: Η έλλειψη καθημερινής κίνησης ή άσκησης αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξη φλεβικής νόσου.

Ανατομία και Φυσιολογία των Φλεβών

Οι φλέβες είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία του κυκλοφορικού συστήματος, έχοντας ως κύριο ρόλο την επιστροφή του αίματος πίσω στην καρδιά. Το τοίχωμα τους αποτελείται από τρία στρώματα: το εξωτερικό (Tunica Adventitia) που δίνει δομή και σχήμα στη φλέβα, το μεσαίο (tunica media) που περιέχει λεία μυϊκά κύτταρα επιτρέποντας τη διαστολή και συστολή της φλέβας, και το εσωτερικό (tunica intima) με ενδοθηλιακά κύτταρα για την ομαλή ροή του αίματος.

Το αίμα στις φλέβες είναι σκουρόχρωμο λόγω της έλλειψης οξυγόνου και δείχνει μπλε μέσω του δέρματος λόγω του τρόπου που απορροφάται το φως από το δέρμα. Οι φλέβες διαφέρουν από τις αρτηρίες στο πάχος των τοιχωμάτων τους, καθώς έχουν λεπτότερα με μικρότερο μυϊκό χιτώνα, ενώ περιλαμβάνουν επίσης βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που βοηθούν τη κατεύθυνση της ροής του αίματος προς την καρδιά.

Κύρια Συμπτώματα των Φλεβικών Παθήσεων

Οι φλεβικές παθήσεις αναφέρονται σε προβλήματα που αφορούν το κυκλοφορικό σύστημα των φλεβών και συνήθως εμφανίζονται στα πόδια.

Αναγνώριση και Αξιολόγηση των Συμπτωμάτων

Η αναγνώριση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων των φλεβικών παθήσεων είναι σημαντική για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι είτε υποκειμενικά, δηλαδή να τα αισθανόμαστε, αλλά να μη φαίνονται, όπως πόνος, βάρος και κούραση, είτε αντικειμενικά ή αλλιώς κλινικά, τα οποία και τα αισθανόμαστε και φαίνονται, όπως πρήξιμο και δερματικές αλλοιώσεις. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται  στην ορθοστασία, στη ζέστη και προς το τέλος της ημέρας και βελτιώνονται μετά από κατάκλιση ή ανύψωση των άκρων. Τα συμπτώματα δεν επιδεινώνονται στο περπάτημα. Για αξιόπιστη διάγνωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν φλεβολόγο. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν φλεβική νόσο περιλαμβάνουν:

Βαριά και κουρασμένα πόδια: Οι ασθενείς με φλεβικές παθήσεις συνήθως αναφέρουν αίσθηση βάρους και κούρασης στα πόδια τους και συχνά επιθυμούν να τα κουνάνε για να ανακουφίζονται.

Πόνος: Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται σε σημείο πολύ διεσταλμένου κιρσού μετά από παρατεταμένη ορθοστασία.

Νυκτερινές κράμπες: Οι κράμπες αυτές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του νυκτερινού  ύπνου, είναι τυπικές της Φλεβικής νόσου και όταν συμβαίνουν συχνά είναι πολύ ενοχλητικές.

Αίσθημα Πρηξίματος: Τα πόδια στις γάμπες φαίνονται φυσιολογικά, ενώ ο ασθενής τα αισθάνεται πρησμένα. Συμβαίνει συνήθως μετά από μια κουραστική ημέρα και στο ζεστό καιρό.

Πρησμένα πόδια: Η συσσώρευση υγρού στις κνήμες και τους αστραγάλους είναι ένα συχνό σύμπτωμα φλεβικών παθήσεων. Τα υγρά που λιμνάζουν προκαλούν πρήξιμο και αίσθηση πίεσης στο πόδι. Το πρήξιμο εμφανίζεται ή επιδεινώνεται προς το τέλος της ημέρας και υποχωρεί πλήρως ή μερικώς το πρωί μετά από καλή νυκτερινή ξεκούραση. Είναι το πρώτο σημάδι της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Εμφανείς φλέβες και κιρσοί: Ορατές φλέβες στο πόδι που μπορεί να είναι διογκωμένες (κιρσοί) ή να έχουν μπλε ή μωβ χρώμα.

 

Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Μικροσκληροθεραπεία ή Σκληροθεραπεία για ευρυαγγείες ή Σκληρυντικές ενέσεις Αφρού για ευρυαγγείες.

Είναι η μόνη μέθοδος που μας δίνει τη δυνατότητα να εξαλείφουμε τις πολύ μικρές παθολογικές φλέβες και όλα τα είδη ευρυαγγειών με τη βοήθεια ειδικών φαρμάκων που εγχύουμε μέσα σε αυτές. Προσφέρει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα και απαιτεί φλεβολογική εξειδίκευση και εμπειρία από τον ιατρό.
Διαβάστε Περισσότερα

Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία ή Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία Αφρού

Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία ή Υπερηχογραφική Σκληροθεραπεία Αφρού είναι καταξιωμένη, ασφαλής και πολύ εξειδικευμένη Φλεβολογική τεχνική για τη θεραπεία των κιρσών που δεν φαίνονται κάτω από το δέρμα.
Είναι ίσως η σημαντικότερη τεχνική που πρέπει να κατέχει ο σύγχρονος Φλεβολόγος.
Εφαρμόζεται στο ιατρείο και περιλαμβάνει την έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα στις χαλασμένες φλέβες, με την καθοδήγηση υπερήχου.
Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοφλεβικό Laser

Το ενδοφλεβικό Laser για κιρσούς είναι σύγχρονη μέθοδος, που αντιμετωπίζει τις παθολογικές διεσταλμένες φλέβες (κιρσοί) στα κάτω άκρα. Έχει πλήρως αντικαταστήσει το πιο δύσκολο και επίπονο μέρος του παλαιού χειρουργείου των κιρσών, με τρόπο απλό, αναίμακτο και ανώδυνο για τον ασθενή.
Διαβάστε Περισσότερα

Κόλλα για κιρσούς

Μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι η θεραπεία με τη χρήση ειδικής ιατρικής κόλλας, γνωστή ως ενδοφλεβική κυανοακρυλική κόλλα.
Διαβάστε Περισσότερα

Μικροφλεβεκτομές

Οι μικροφλεβεκτομές είναι τεχνική χειρουργικής αφαίρεσης των κιρσών με μικρές τομές 1-2 χιλιοστών και με χρήση ειδικών αγκίστρων.
Για ακρίβεια και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα τις συνδυάζουμε πάντα με Υπερηχογραφικό Μαρκάρισμα των κιρσών.
Διαβάστε Περισσότερα

Αισθητική Φλεβολογία

Αισθητική Φλεβολογία είναι ο έμπειρος συνδυασμός εξειδικευμένων Φλεβολογικών θεραπειών και τεχνικών, ώστε κάθε φλεβικό πρόβλημα να θεραπεύεται αποτελεσματικά, πετυχαίνοντας συγχρόνως την καλύτερη αισθητική βελτίωση, χωρίς σημάδια.
Διαβάστε Περισσότερα

Υπερηχογραφικό Μαρκάρισμα των Κιρσών

Το Υπερηχογραφικό Μαρκάρισμα των Κιρσών είναι η αποτύπωση με μαρκαδόρους, του χάρτη των παθολογικών, φανερών και κρυφών, φλεβών στα πόδια, με τη χρήση ειδικών υπερήχων Triplex. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα στις επεμβάσεις κιρσών με Laser ή Κόλλα και φλεβεκτομές.
Διαβάστε Περισσότερα

Πρόληψη και Μακροχρόνια Διαχείριση

Η φροντίδα των φλεβών μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής μας υγείας. Οι φλεβικές παθήσεις, όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες, μπορούν να είναι ενοχλητικές ίσως και επώδυνες, αλλά ευτυχώς υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής τους και να διαχειριστούμε τις υπάρχουσες καταστάσεις.

Ενίσχυση της Φυσικής Δραστηριότητας

Η έλλειψη κίνησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση φλεβικών παθήσεων. Η τακτική άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την πίεση στις φλέβες.

Περπάτημα: Απλό, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Επιταχύνει την επιστροφή του φλεβικού αίματος και ενισχύει τους μύες που προστατεύουν και βοηθούν τις φλέβες των ποδιών.
Κολύμβηση: Η κολύμβηση είναι εξαιρετική για τις φλέβες, καθώς το νερό ασκεί ομοιόμορφη πίεση στο σώμα, βοηθώντας στην κυκλοφορία χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις.
Ποδηλασία: Ενισχύει τους μύες των ποδιών, διευκολύνει την επιστροφή του φλεβικού αίματος και προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ παράλληλα είναι μέτριας έντασης για τις αρθρώσεις.

Διατροφικές Συμβουλές

Μια ισορροπημένη διατροφή όχι απλά βοηθάει στην πρόληψη και διαχείριση φλεβικών παθήσεων αλλά παρέχει και μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς: από την ψυχική υγεία μέχρι τη σωματική.

Υδατάνθρακες: Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης (Κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι, σίκαλη), Όσπρια (Φασόλια οποιουδήποτε είδους, φακές, ρεβίθια, φάβα, σόγια, αρακάς), αμυλούχα λαχανικά (Γλυκοπατάτα και κανονική πατάτα, κολοκύθα, παντζάρια)
Υγρά: Η επαρκής κατανάλωση υγρών βοηθά στην αποτροπή της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση υγιών φλεβών.
Φρούτα και Λαχανικά: Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των φλεβών.

Καθημερινές Συνήθειες

Μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στη φλεβική υγεία.

Αποφύγετε την παρατεταμένη καθιστική ή όρθια θέση: Κάντε σύντομα διαλείμματα για να περπατήσετε ή αλλάξτε στάση. Αν έχετε καθιστική δουλειά φροντίστε να σηκώνεστε ανά μια ώρα και να κάνετε μερικά βήματα ή ελαφριά γυμναστική.
Ανύψωση Ποδιών: Ανυψώνοντας τα πόδια σας όταν κάθεστε, βοηθάτε στην επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.
Μασάζ: Ήπιο μασάζ στα πόδια και τους αστραγάλους μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία.

Η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την διατροφή, την άσκηση και τις καθημερινές συνήθειες. Η ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών στη ζωή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την διαχείριση των φλεβικών παθήσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την γενική σας ευεξία.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την αποθήκευση των Cookies.