ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Κιρσοί είναι οι μεγάλες, διασταλμένες, ελικοειδείς φλέβες, που προεξέχουν στα πόδια. Δεν εκτελούν τη βασική λειτουργία των φλεβών, που είναι η επιστροφή του αίματος πίσω στη καρδιά. Δυσχεραίνουν τη φλεβική κυκλοφορία γιατί αφήνουν το αίμα να λιμνάζει χαμηλά στα πόδια. Συχνά προκαλούν συμπτώματα και οδηγούν σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Ευρυαγγείες είναι τα μικρά διεσταλμένα, κόκκινα ή μπλε, φλεβικά τριχοειδή που φαίνονται στο δέρμα μας συνήθως σε ομάδες. Είναι αισθητικό πρόβλημα και σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται από εσωτερικές χαλασμένες φλέβες που δεν φαίνονται και πρέπει αυτές πρώτα να θεραπευθούν για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις ευρυαγγείες.

Δεν γνωρίζουμε γιατί σε ορισμένους ανθρώπους δυσλειτουργούν οι φλέβες στα κάτω άκρα. Πιθανόν οφείλεται σε ευπάθεια στο τοίχωμα και στις βαλβίδες των φλεβών, που έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη διαστολή τους στις καθημερινές καταπονήσεις. Η ευπάθεια αυτή μεταφέρεται κληρονομικά και γι’ αυτό η κληρονομική προδιάθεση έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση φλεβικών προβλημάτων στα κάτω άκρα. Μπορεί όμως να εμφανίσουμε φλεβικά προβλήματα χωρίς να έχουμε οικογενειακό ιστορικό.

Για να εμφανιστούν φλεβικά προβλήματα πρέπει να έχουμε την προδιάθεση στα γονίδιά μας. Ο τρόπος όμως που ζούμε την καθημερινότητα μπορεί να επιβαρύνει την προδιάθεση μας. Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι τα επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ακίνητη ορθοστασία (π.χ. χειρουργοί, κομμωτές, πωλητές, κλπ.), οι ορμονικές μεταβολές στη γυναίκα (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπείες), οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα και η πάροδος της ηλικίας.

Ο τρόπος ζωής (διατροφή, έλλειψη κίνησης και καθιστική ζωή, ορθοστασία,ένδυση κλπ.) στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης, φαίνεται να καταπονεί επίσης το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων.

Οι κιρσοί στα κάτω άκρα, στη συνηθισμένη τους μορφή, δεν είναι επικίνδυνη πάθηση. Αν όμως δεν θεραπευθούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και να προκαλέσουν χαμηλά στις γάμπες μόνιμες δερματικές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις. Σε περιπτώσεις μεγάλων κιρσών μπορεί να συμβεί θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών(φλεβίτις). Πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η θρόμβωση των εν τω βάθη φλεβών και τα άτονα φλεβικά έλκη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Νεότερες μελέτες του 2018 δείχνουν ότι το 4% των ασθενών με κιρσούς στα κάτω άκρα μπορεί να εμφανίσει εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Δεν γνωρίζουμε αν η σχέση είναι αιτιολογική, αλλά μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους κιρσούς με μεγαλύτερη καχυποψία και λιγότερη επιείκια.

Η παρουσία μικρών φλεβών και ευρυαγγειών δεν προδιαθέτει σε κανένα απολύτως κίνδυνο.

Ναι, συχνά εμφανίζονται κιρσοί μόνο στο ένα πόδι. Απαιτείται βέβαια εξέταση με υπέρηχους Triplex, γιατί μπορεί να αποκαλύψει κρυφό φλεβικό πρόβλημα και στο άλλο σας πόδι.

Ο φλεβολόγος, ή αλλιώς ο ιατρός που ασχολείται με τη Φλεβολογία, μελετά, διαγνώσκει και θεραπεύει τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων, συντελώντας εντυπωσιακά στην αποτελεσματική και ανώδυνη θεραπεία τους. Η εξειδίκευση της Φλεβολογίας και του Φλεβολόγου δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα.

Οι χαλασμένες φλέβες στα πόδια έχουν χαλαρώσει και έχουν διασταλεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. Επειδή όμως στα πόδια μας έχουμε πολλές φλέβες για να επιστρέφουν το αίμα στη καρδιά, όταν ορισμένες φλέβες χαλάσουν τις αφαιρούμε ή τις ακυρώνουμε και αφήνουμε τις υπόλοιπες υγιείς να κάνουν ξεκούραστα την δουλειά τους. Το βαθύ φλεβικό σύστημα στα πόδια μας βρίσκεται καλά προφυλαγμένο μέσα στους μεγάλους μύς του ποδιού, σπάνια χαλάει και επιτελεί τουλάχιστον το 90% της φλεβικής κυκλοφορίας. Άρα, “θεραπεύω τις χαλασμένες φλέβες μου” σημαίνει ότι τις ακυρώνω ή τις αφαιρώ και αφήνω τις υπόλοιπες υγιείς να δουλεύουν ξεκούραστα.

Oι παθολογικές φλέβες που εξαλείφουμε δεν είναι μόνο άχρηστες για τον οργανισμό μας, αλλά είναι και ιδιαίτερα επιζήμιες για το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο του ποδιού μας. Διώχνουμε λοιπόν από τα πόδια μας κάτι που προκαλεί ζημιά.

Tο αίμα που βρίσκεται μέσα στις παθολογικές φλέβες (κιρσοί & ευρυαγγείες) κατεβαίνει προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας. Το αίμα αυτό θα επιστρέψει πίσω στη καρδιά με τις υπόλοιπες υγιείς φλέβες του ποδιού. Καθημερινά και συνεχώς λοιπόν επιβαρύνονται οι υγιείς φλέβες με επιπλέον εργασία. Με τον τρόπο αυτό κι άλλες υγιείς φλέβες θα συνεχίσουν να χαλάνε.

H εξάλειψη των παθολογικών επιζήμιων φλεβών ανακουφίζει σημαντικά τις υγιείς φλέβες, που συνεχίζουν πλέον ακούραστα να επιστρέφουν το αίμα στη καρδιά. Η φλεβική υγεία και η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίστανται.

Η φλεβική νόσος είναι πάθηση εξελικτική που με το καιρό συνήθως επιδεινώνεται. Αν δεν θεραπεύσουμε τους κιρσούς πιθανόν να εμφανιστούν και να επιδεινωθούν συμπτώματα όπως, βαριά και κουρασμένα πόδια, πόνος ιδίως στις γάμπες, κάψιμο, φαγούρα και πρήξιμο στα πόδια καθώς και νυκτερινές κράμπες και ανήσυχα πόδια. Πιο σοβαρές επιπλοκές Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας δυνατόν να συμβούν προκαλώντας μόνιμες αλλοιώσεις και παραμόρφωση του ποδιού κοντά στους αστραγάλους, όπως υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, φλεβικό έκζεμα, ακόμα και άτονα φλεβικά έλκη. Θρόμβοι στους κιρσούς, αλλά και δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στις βαθειές φλέβες είναι δυνατόν να συμβούν.
Πολλοί ασθενείς ΔΕΝ γνωρίζουν ότι έχουν ΗΔΗ επιπλοκές των κιρσών στα πόδια τους και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, μέχρι να επισκεφτούν ένα Φλεβολόγο.

Η ενόχληση που αισθανόμαστε εξαρτάται από την τεχνική που εφαρμόζει ο ιατρός και ποικίλει από άτομο σε άτομο. Χρησιμοποιούμε πολύ λεπτές βελόνες για τις εγχύσεις των φαρμάκων. Το τσίμπημα της βελόνας είναι απόλυτα ανεκτό, δεν θεωρείται επώδυνο και ορισμένοι ασθενείς δεν το καταλαβαίνουν καθόλου. Η έγχυση του φαρμάκου συνήθως δεν είναι αντιληπτή. Η θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς είναι απόλυτα ανεκτή.

Στη θεραπεία με ενδοφλεβικό Laser κιρσών θα σας ενοχλήσει λίγο η εκτεταμένη έγχυση του τοπικού αναισθητικού. Κατόπιν, λόγω της τοπικής αναισθησίας δεν θα έχετε καμία απολύτως ενόχληση. Η θεραπεία των κιρσών σας με ενδοφλεβική κόλλα είναι εντελώς ανώδυνη. Οι μικροφλεβεκτομές επίσης, που συχνά συνοδεύουν το Laser και την κόλλα, είναι ανώδυνες, απαιτούν όμως έγχυση εκτεταμένης τοπικής αναισθησίας η οποία δυνατόν να σας ενοχλήσει λίγο.

Το ενδοφλεβικό laser είναι μια σύγχρονη μέθοδος που θεραπεύει αποτελεσματικά μόνο την κεντρική φλέβα η οποία δημιουργεί την φλεβική νόσο και τους κιρσούς. Δεν εξαφανίζει όμως συνήθως τους κιρσούς,για τους οποίους απαιτείται συμπληρωματική θεραπεία με Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία ή Μικροφλεβεκτομές.

Το ενδοφλεβικό laser για τη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων είναι πολύ λιγότερο επεμβατικό από το κλασικό χειρουργείο που τείνει πλέον να εγκαταληφθεί. Γίνεται όμως συνήθως σε αίθουσα χειρουργείου και απαιτεί εκτεταμένη τοπική αναισθησία και εκτεταμένη αντισηψία. Πολύ συχνά συνδυάζεται και με μικροφλεβεκτομές για ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Για τους λόγους αυτούς παραμένει περισσότερο επεμβατικό και επώδυνο σε σύγκριση με τη σκληροθεραπεία.

Η ενδοφλεβική κυανοακρυλική κόλλα είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος που θεραπεύει αποτελεσματικά την κεντρική φλέβα η οποία δημιουργεί την φλεβική νόσο και τους κιρσούς. Όμως κι αυτή δεν εξαφανίζει συνήθως τους κιρσούς, για τους οποίους απαιτείται συμπληρωματική θεραπεία με Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία ή Μικροφλεβεκτομές.

Η θεραπεία με κόλλα δεν απαιτεί εκτεταμένη τοπική αναισθησία και για τον λόγο αυτό θεωρείται λιγότερο επεμβατική από το ενδοφλεβικό Laser.

Υπάρχουν δύο είδη σκληρυντικών ουσιών (σε μορφή υγρού ή αφρού) που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σήμερα στη σκληροθεραπεία:

Το Sodium Tetradecyl Sulphate (εν συντομία STS, εμπορικό όνομα Thrombovar ή Fibrovein) και το Polidocanol (εν συντομία POL, εμπορικό όνομα Aethoxysklerol).

Και τα δύο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεβικής νόσου, που περιλαμβάνει όλα τα μεγέθη των κιρσών, τις μικρές φλέβες,τα φλεβίδια καθώς και τις ευρυαγγείες.

Για μικρότερα μεγέθη φλεβών χρησιμοποιείται επίσης και “Υπέρτονος Φυσιολογικός Ορός” ή “Υπέρτονο Χλωριούχο Νάτριο”.

Για κάθε μέγεθος, είδος και μήκος φλέβας χρησιμοποιείται διαφορετική πυκνότητα και ποσότητα του φαρμάκου καθώς και διαφορετικός τρόπος έγχυσης.

Ο ιατρός Μάριος Βαλσάμης θα συζητήσει μαζί σας το συγκεκριμένο θέμα αναλυτικότερα στη πρώτη σας επίσκεψη.

Ο αριθμός των θεραπευτικών συνεδριών που θα χρειαστείτε,θα καθοριστεί στο πρώτο σας ραντεβού. Εξαρτάται από το είδος (κιρσοί, μικρές φλέβες, ευρυαγγείες), την έκταση και την ένταση του φλεβικού σας προβλήματος.

Η συνεδρία σκληροθεραπείας διαρκεί περίπου 30 λεπτά και μπορείτε αμέσως να επιστρέψετε στην εργασία σας και στις καθημερινές σας ασχολίες. Δεν απαιτείται η χρήση ελαστικών καλσών μετά τις θεραπείες. Η σωματική άσκηση αμέσως μετά την θεραπεία είναι ωφέλιμη. Συνιστούμε να αποφεύγεται η πολύ έντονη αθλητική δρασηριότητα και η υπερβολική σωματική καταπόνηση αμέσως μετά τη θεραπεία.

Η φλεβική νόσος είναι χρόνια, εξελικτική νόσος και ο οργανισμός έχει την τάση να χαλάει συνεχώς τις φλέβες του, άσχετα αν προηγήθηκε κάποια θεραπεία (π.χ.laser, σκληροθεραπεία). Η προδιάθεση αυτή αυξάνει με την ηλικία.

Μετά από μια ολοκληρωμένη θεραπεία του συνολικού φλεβικού προβλήματος των κάτω άκρων (κι όχι μιας περιοχής ή όποιας φλέβας απλά φαίνεται), οι κιρσοί καθώς και οι ευρυαγγείες που θεραπεύθηκαν δύσκολα θα ξαναεμφανιστούν. Όμως, να μην ξεχνάμε, ότι η προδιάθεση να χαλάνε οι φλέβες των ποδιών μας είναι γραμμένη στο γενετικό μας κώδικα. Είναι λοιπόν πιθανόν να επανεμφανιστούν σε άλλες, αλλά και στις ίδιες περιοχές προδιάθεσης, καινούργιες παθολογικές φλέβες και ευρυαγγείες. Η διαδικασία επανεμφάνισης είναι αργή και σταδιακή. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε την περιοδική παρακολούθηση και θεραπευτική συντήρηση του καλού αποτελέσματος.

Η σωστή θεραπεία του φλεβικού προβλήματος ανακουφίζει ιδιαίτερα τη φλεβική κυκλοφορία στα πόδια,και έτσι ελαττώνεται ο ρυθμός εμφάνισης καινούργιων κιρσών και ευρυαγγειών.

Αν έχετε κιρσούς, καλό θα ήταν να τους θεραπεύσετε πριν την εγκυμοσύνη σας.

Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει αρκετά το φλεβικό σύστημα στα πόδια. Αν έχουμε ήδη εμφανίσει κιρσούς, είναι δυνατόν η εγκυμοσύνη να τους επιδεινώσει σε λίγους μήνες τόσο, ώστε να δημιουργήσει φλεβικές επιπλοκές και μόνιμες αισθητικές βλάβες στα πόδια. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε η εγκυμοσύνη να σας βρεί με θεραπευμένο και υγιές φλεβικό σύστημα.

Οι ορμονικές μεταβολές, η αύξηση του όγκου αίματος και η πίεση που δημιουργεί η διατεταμένη μήτρα στις φλέβες, είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης κιρσών ή επιδείνωσης αυτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι φλεβολόγοι συνήθως προτείνουν η θεραπεία των κιρσών να πραγματοποιείται πριν τις εγκυμοσύνες ή ανάμεσα από αυτές.

Επεμβατικές θεραπείες (laser, σκληροθεραπεία) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τις αποφεύγουμε αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι δεν είναι ασφαλείς. Αν προκύψει εγκυμοσύνη ενώ έχουμε ξεκινήσει κάποια θεραπεία, προτιμάμε να αναστείλουμε τη θεραπεία μέχρι τον τοκετό. Στο θηλασμό επίσης δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι σκληρυντικές ουσίες περνάν στο μητρικό γάλα. Το αντίθετο. Το μεγάλο μοριακό βάρος της Πολιδοκανόλης και ο πολύ μικρός χρόνος ημιζωής εμποδίζουν και περιορίζουν την μεταφορά του φαρμακου στο μητρικό γάλα. Στο πρώτο σας ραντεβού θα συζητήσετε με τον ιατρό περισσότερες επιστημονικές λεπτομέρεις που αφορούν το θέμα αυτό.

Η λήψη αντισυλληπτικών ή ορμονών υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση ενοχοποιείται για αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης στις γυναίκες είτε θεραπεύονται για φλεβικό πρόβλημα είτε όχι. Ακόμα κι αν λαμβάνετε χαμηλής δόσης ορμονικά σκευάσματα ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι 3πλάσιος σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν ορμόνες. Ο κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης είναι αυξημένος τους πρώτους μήνες της ορμονικής θεραπείας και εξαφανίζεται ένα μήνα μετά την διακοπή της λήψης τους. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σταδιακά όσο πιο πολύ καιρό παίρνετε τις ορμόνες. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν την σκληροθεραπεία ή άλλες ενδοφλεβικές θεραπείες με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης στις γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες σε σχέση με αυτές που δεν λαμβάνουν ορμόνες.

Το κόστος είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την έκταση και την ένταση του προβλήματος καθώς και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την θεραπεία του. Θα ενημερωθείτε σχετικά στη πρώτη σας επίσκεψη.