Φλεβιτιδα – Φλεβική Ανεπάρκεια: Αίτια, Συμπτώματα & Αποτελεσματική Θεραπεία από τον Δρ. Μάριο Βαλσάμη

Φλεβική ανεπάρκεια 1

Τα οιδήματα – πρηξίματα εμφανίζονται στο πόδι που πάσχει, πάντα χαμηλά στις γάμπες και ιδίως στους αστραγάλους.

Η φλεβική νόσος μπορεί να προκαλέσει φλεβιτιδα, σε κάθε άτομο εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και ακολουθεί διαφορετική πορεία. Προβλήματα μεγάλων κιρσών μπορεί σε ορισμένους να μην δημιουργούν ενοχλήσεις και σε άλλους, προβλήματα μέτριων κιρσών, μπορεί να προκαλέσουν σύντομα φλεβική ανεπάρκεια και φλεβιτιδα.

Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι κάθε σημαντική και συνήθως χρόνια διαταραχή στην επιστροφή του φλεβικού αίματος των κάτω άκρων προς την καρδιά, ώστε το αίμα που λιμνάζει στα πόδια μας να δημιουργεί οίδηματα, αλλοιώσεις στο δέρμα χαμηλά στα πόδια και άτονα φλεβικά έλκη.

Φλεβιτιδα & Αιτίες

Οι αιτίες είναι σχεδόν πάντα φλεβικές. Πιό συχνά οφείλεται σε χρόνιους και πολύ διεσταλμένους επιφανειακούς κιρσούς. Σπανιότερα οφείλεται σε χαλασμένες εν τω βάθη ή εσωτερικές φλέβες, συνήθως μετά από θρομβώσεις. Μπορεί επίσης και η σοβαρή παχυσαρκία από μόνη της ή σε συνδυασμό με μέτριους κιρσούς να εμφανίσει φλεβική ανεπάρκεια

Τα οιδήματα – πρηξίματα εμφανίζονται στο πόδι που πάσχει, πάντα χαμηλά στις γάμπες και ιδίως στους αστραγάλους. Μπορεί να εμφανίζονται στο τέλος της ημέρας και το πρώι να έχουν υποχωρήσει, ή να είναι μόνιμα και χρόνια.

Φλεβική ανεπάρκεια 2

Οι αλλοιώσεις στο δέρμα των ποδιών μπορεί είναι αλλοιώσεις στο χρώμα ή/και στην υφή του δέρματος και αφορούν την περιοχή των αστραγάλων μέχρι και την μισή κνήμη. Το δέρμα παθαίνει υπέρχρωση και γίνεται ανοιχτό ή σκούρο καφέ. Συνύπαρχει συχνά ερυθρότητα λόγω της φλεγμονής (λιποδερματίτις).

Το λίπος στη περιοχή που προαναφέραμε αρχίζει και αρρωσταίνει, ατροφεί, σκληραίνει και συρρικνώνεται. Αυτό λέγεται λιποδερματοσκλήρυνση, η γάμπα χαμηλά χάνει την φυσιολογική της μορφή και γίνεται ευαίσθητη.

Τέλος, όταν έχουν εμφανιστεί όλα τα παραπάνω, είναι δυνατόν να εμφανιστεί και η χειρότερη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, που είναι το άτονο φλεβικό έλκος.

Το φλεβικό έλκος είναι πλήγη που εμφανίζεται κοντά στους αστραγάλους, από μόνη της, χωρις να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός και η οποία είναι ευαίσθητη, βρώμικη και έχει την τάση να μεγαλώνει σε βάθος και σε έκταση.

Φλεβική ανεπάρκεια 3Φλεβική ανεπάρκεια 4Όποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας κι αν εμφανιστεί, είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει την τη ποιότητα της ζωής μας και πιθανόν να σημαδέψει τα πόδια μας για πάντα.

Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα οφείλονται σε παραμελημένους και πολυκαιρισμένους επιφανειακούς κιρσούς, τους οποίους αν είχαμε θεραπεύσει εγκαίρως, δεν θα είχαμε εμφανίσει κανένα από τα πιό πάνω προβλήματα!

Γι αυτό λοιπόν η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, τις περισσότερες φορές, προλαμβάνεται με την έγκαιρη θεραπεία των κιρσών.
Φλεβιτιδα σημαίνει  και συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε την εμφάνιση μεγάλων κιρσών, που έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας.

Ορισμένοι με τον όρο φλεβιτιδα εννοούν την εμφάνιση μόνο μεγάλων κιρσών, χωρίς άλλες αλλοιώσεις.

Ο όρος φλεβιτιδα είναι αδόκιμος και τείνει να εγκαταληφθεί.